ejoi 2022

Bravo! S europske olimpijade mladi hrvatski informatičari vraćaju se s jednom zlatnom i dvije brončane medalje

26.09.2022 u 11:57

Bionic
Reading

Na 6. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2022, koja se od 19. do 25. rujna održala u Kijevu u Ukrajini, uz online sudjelovanje svih zemalja, hrvatska uniorska informatička reprezentacija ove je godine polučila izvrstan uspjeh. U službenoj konkurenciji 91 natjecatelja iz 25 zemalja osvojila je jednu zlatnu i dvije brončane medalje, kao i jednu pohvalu. Hrvatska je ponosna na Lovru Tunjića, Dina Hadžića, Fabijana Cikača i Karla Brčića

Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim od četiri učenika osnovnih škola, koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi te Juniorskim izbornim pripremama u Zagrebu.

Odgovorni voditelj reprezentacije bio je Nikola Dmitrović, prof., stručni voditelj Patrick Pavić, a u organizaciji ovog nastupa još su sudjelovali Matej Ferenčević, Vito Anić i Fran Babić. Odgovorni organizator ovog nastupa, a ujedno i član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade, bio je Krešimir Malnar.

'Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da svi članovi reprezentacije dio svog uspjeha duguju i mentorima iz Zagrebačkog računalnog saveza, članice Hrvatskog saveza informatičara (HSI)', rekli su iz HSI-ja.

Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja šest problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika i dva voditelja.

Nastup hrvatskih mladih informatičara na 6. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je XV. gimnazija pružila domaćinstvo nastupu hrvatskih natjecatelja. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.