DRUŠTVENE MREŽE

Je li ovo kraj besplatnog Twittera? Musk želi uvesti tri razine pretplate

09.10.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Muskova verzija Twittera uvođenje naplate pravda 'borbom protiv botova', no stručnjaci vjeruju da bi članarine mogle dovesti do još većeg egzodusa postojećih korisnika

Elon Musk, vlasnik X-a, prošlog je mjeseca objavio da će platforma vjerojatno uvesti pretplatu za sve svoje korisnike.

U posljednjih nekoliko dana, priča je dobila dodatni zaokret nakon što je Bloomberg izvijestio da kompanija testira tri razine pretplate, pri čemu oni koji plaćaju najviše vide najmanji broj oglasa.

Izvori su prenijeli Bloombergu da bi promjene mogle dovesti do podjele trenutne Premium razine koja počinje s 8 dolara mjesečno, na osnovne, standardne i plus razine.

Prema drugim nedavnim curenjima informacija osnovni nivo će prikazivati uobičajeni broj oglasa, standardni nivo će prikazivati upola manje oglasa, a najviši nivo Plus će biti bez oglasa. Trenutačno Premium razina prikazuje otprilike polovicu oglasa koji se pojavljuju na besplatnoj razini.

Koliko će ovo sve koštati? Još nije poznato.

Također nije jasno hoće li besplatna razina nastaviti postojati te hoće li broj oglasa na njoj ostati isti. Jedna od zabrinutosti je da bi postavljanje X-a samo na pretplatu moglo odvratiti milijune povremenih korisnika od platforme, pa je moguće da će X zadržati svoju besplatnu razinu dok će u isto vrijeme nuditi jeftinu 'osnovnu' pretplatu.

Musk je sredinom rujna rekao da platforma 'uvodi malu mjesečnu pretplatu za korištenje', sugerirajući da je to jedini način na koji bi se mogla učinkovito nositi s 'golemom armijom botova' koji haraju društvenim mrežama. Sadržaj koji objavljuju zlonamjerni botovi može zatrpati pretince DM-a neželjenom poštom, objavljivati poruke mržnje i/ili objave osmišljene za utjecaj na izbore.

Ideja je da bi uvođenje naknada za sve račune operaterima robota poskupjelo postavljanje lažnih računa te da bi gnjavaža oko postavljanja novog načina plaćanja za svaki također pomogla u borbi protiv te prakse. U tom slučaju, teško je vidjeti kako besplatna razina može opstati. Musk se također nada da će pretplate za sve pomoći povećati krajnji rezultat X-a dok nastavlja raditi na poticanju oglašivača da se vrate na platformu.

X nije ponudio nikakvu službenu riječ o svojim mogućim novim razinama pretplate, ali nedavna izvješća i curenje podataka sugeriraju da se nešto radi.