UHIĆEN JE

Uhićen bivši Googleov inženjer, optužen da je Kinezima otkrivao Googleove AI tajne

08.03.2024 u 10:32

Bionic
Reading

SAD je optužio bivšeg Googleovog softverskog inženjera za krađu poslovnih tajni o umjetnoj inteligenciji (AI) dok je potajno radio za dvije kineske tvrtke

Linwei Ding, također poznat kao Leon Ding, optužen je u Kaliforniji po četiri točke i uhićen u srijedu. Navodno je ukrao više od 500 povjerljivih datoteka. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu do 10 godina zatvora i 250.000 dolara novčane kazne po svakoj točki.

Informacije zbog kojih je završio na sudu obuhvaćaju infrastrukturu Googleovih superračunalnih podatkovnih centara koji se koriste za hostiranje i treniranje velikih AI modela. Prema optužnici, Google je Dinga zaposlio 2019. godine, a njegove su odgovornosti uključivale razvoj spomenutog softvera. Navodno je počeo učitavati podatke pohranjene u Googleovoj mreži na osobni Google račun u svibnju 2022. To je nastavio raditi tijekom idućih godinu dana, piše BBC.

U međuvremenu je, piše u opružnici, proveo nekoliko mjeseci u Kini radeći za Beijing Rongshu Lianzhi Technology - novoosnovanu tehnološku tvrtku koja mu se obratila. U optužnici stoji da mu je ponuđeno 14.800 dolara mjesečno da bude glavni tehnološki direktor tvrtke.

Također se navodi da je osnovao vlastitu tehnološku tvrtku, Shanghai Zhisuan Technology, koja je bila usmjerena na umjetnu inteligenciju i strojno učenje, a sebe je postavio za izvršnog direktora.

Kako Kina otkriva američke tehnološke tajne

Tužitelji tvrde da Ding nikada nije rekao Googleu o svom radu ni za jednu ni za drugu tvrtku. U optužnici stoji da se obratio jednoj organizaciji sa sjedištem u Kini za pomoć u razvoju ovog posla i predstavio ga na konferenciji za investitore u Kini u studenom 2023. godine.

Sljedećeg mjeseca ga je Google otkrio dok je pokušavao prenijeti više datoteka na svoje osobno računalo dok je bio u Kini, no Ding se Googleovom istražitelju opravdao da je to napravio kako bi dokazao da radi za Google.

Kada se vratio u SAD, bez znanja Googlea, Ding je rekao da je rezervirao jednosmjernu kartu od San Francisca do Pekinga, prije nego što je 26. prosinca podnio ostavku. Danima kasnije, Google je ponovno postao sumnjičav nakon što je saznao za njegove radnje na konferenciji te mu je suspendirao pristup - pretražujući njegovu povijest aktivnosti kako bi otkrio neovlaštena učitavanja.

Googleov glasnogovornik José Castañeda rekao je da tvrtka ima 'stroge zaštitne mjere za sprječavanje krađe naših povjerljivih komercijalnih podataka i poslovnih tajni', dodajući da je tvrtka brzo upozorila vlasti kada je pronašla dokaze o navodnom zlouporabi. Američki državni odvjetnik Merrick Garland rekao je u izjavi u srijedu da se Linwei Ding želio obogatiti tajno radeći za tvrtke koje su 'tražile prednost u utrci AI tehnologije'.

'Ministarstvo pravosuđa neće tolerirati krađu umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija koje bi mogle ugroziti našu nacionalnu sigurnost', rekao je Garland. Šef FBI-a Christopher Wray rekao je da su navodne akcije Dinga 'posljednja ilustracija do koje mjere će kompanije u Kini ići da kradu američke inovacije'.

SAD i Kina posljednjih su godina bili uključeni u trgovinsku bitku, pri čemu su obje strane pokušavale steći konkurentsku prednost. Spor je doveo do toga da su obje zemlje nametnule carine na stotine milijardi dolara vrijedne robe jedne druge. Trgovinski odnosi pogoršali su se pod Bidenovom administracijom, a dvije su strane nametnule nove prepreke, uključujući ograničenja na izvoz računalnih čipova.