SOLARNA BAKLJA

Bit će i polarne svjetlosti: Zemlju će pogoditi solarna oluja

26.03.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Meteorolozi su uočili solarnu baklju na površini Sunca te izvijestili da će u ponedjeljak stići i do Zemlje te izazvati geomagnetnu oluju. Mogla bi omesti telekomunikacije i stvoriti polarnu svjetlost, što je sjajna vijest za sve ljubitelje aurore borealis koji će moći uživati u prekrasnim prizorima

Velika geomagnetska oluja mogla bi ometati radiokomunikacije na Zemlji od ponedjeljka, upozorili su prognostičari nakon što su uočili izbijanje plazme iz sunčeve baklje sa površine Sunca. Nema razloga za zabrinutost javnosti, naveo je Centar za predviđanje svemirskog vremena američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) u Boulderu u Coloradu, piše Euronews.

Oluja bi mogla prekinuti visokofrekventne radio prijenose, primjerice komunikaciju zrakoplova s udaljenim tornjevima za kontrolu leta. No većina komercijalnih zrakoplova može koristiti satelitski prijenos kao rezervu, rekao je prognostičar Jonathan Lash.

Najaktivnija solarna aktivnost

Satelitski operateri mogli bi imati problema s praćenjem svojih svemirskih letjelica, a električne mreže također bi mogle detektirati određenu razinu 'inducirane struje', iako to neće biti ništa s čime se ne mogu nositi, rekao je Lash.

'Za širu javnost - ako imate vedro nebo noću i nalazite se visoko, to je izvrsna prilika da vidite kako će ova pojava obasjati nebo', rekao je Lash.

Svakih 11 godina, Sunčevo magnetsko polje se okrene, što znači da njegov sjeverni i južni pol mijenjaju položaje. Solarna se aktivnost mijenja tijekom tog ciklusa i sada je blizu svoje najaktivnije, što se naziva solarni maksimum.

Tijekom takvih vremena, geomagnetske oluje poput onih koje su stigle u nedjelju mogu pogoditi Zemlju nekoliko puta godišnje, rekao je Lash. Tijekom solarnog minimuma može proći nekoliko godina između oluja. U prosincu je najveća sunčeva baklja u godinama poremetila radio komunikacije.