GEJMING

Bafta Game Awards 2024: Baldur's Gate 3 dominira, za vratom mu hit iz Insomniaca

12.03.2024 u 10:27

Bionic
Reading

Baldur's Gate 3 vodi u ovogodišnjim nominacijama za Bafta Games Awards s ukupno 10 nominacija

Bliži se vrijeme za novi Bafta Game Awards. Baldur's Gate 3, Larianov hit RPG koji je u utrci za najbolju igru zaradio je nominacije glumcima koji njegovim likovima posuđuju glas - konkretno, onima iza Karlach i Astariona.

Sonyjev hit nastavak Spider-Man 2 dobio je devet pohvala, a odmah iza njega slijedi Alan Wake 2 s osam. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom i Star Wars Jedi: Survivor imaju po šest nominacija.

Ove godine bit će 20. obljetnica dodjele nagrada - jedne od najprestižnijih večeri u kalendaru za industriju igara - i održat će se 11. travnja 2024.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Larian Studios

Prošlogodišnja prodaja igara u UK-ju dvostruko je viša od prodaje glazbene industrije, prema Udruzi za digitalnu zabavu i maloprodaju (ERA). Samantha Béart, nominirana za svoju izvedbu Karlach u Baldur's Gate 3, rekla je da se osjeća 'apsolutno nevjerojatno' biti u konkurenciji za nagradu za glumca u glavnoj ulozi. 'Sjajno je biti primijećen, a ove godine je bilo toliko sjajnih nastupa', rekla je.

Baldur's Gate i Zelda bili su veliki hitovi, a rangirani su među 30 najbolje ocijenjenih igara svih vremena, prema agregatoru recenzija Metacritic.

Natjecat će se u kategoriji najbolje igre zajedno sa Spider-Manom ​​2, Alan Wakeom 2, Super Mario Bros Wonderom i iznenadnim hitom Dave the Diver.

'Vjerojatno će 2023. ući u povijest kao jedna od najboljih godina za izdavanje novih videoigara', rekla je čelnica odbora Bafta Games Tara Saunders. 'Svjedočili smo stalnom pritoku novih, kreativnih, maštovitih radova koji su izvirali iz nekih od najboljih i najpametnijih proizvođača u poslu.

Ovo su deset nominiranih igara za titulu najbolje igre godine:

  • Baldur's Gate 3
  • Marvel's Spider-Man 2
  • Alan Wake 2
  • Legend of Zelda: Tears of The Kingdom
  • Star Wars Jedi: Survivor
  • Dave the Diver
  • Hi-Fi Rush

Uži izbor je sužen s dugog popisa od 60 igara, koji je objavljen u prosincu, objašnjava BBC. O nagradama odlučuju posebno odabrani žiriji, ali za razliku od prethodnih godina, nagrade za najbolju igru ​​i najbolju britansku igru ​​glasa više od 1200 članova Bafte - profesionalaca s dugogodišnjim iskustvom u gamingu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Insomniac Games

Iznenađujući hit iz 2023., Baldur's Gate 3, temeljen na Dungeons and Dragons, već je osvojio glavnu nagradu na dodjeli Game Awards 2023.

Osim za najbolju igru, nominirana je u kategorijama glazbe i umjetničkog postignuća na dodjeli Bafta Games Awards, a petero njenih izvođača natječe se za individualne zlatne maske.