NAŠ PLANET

Astronaut na ISS-u podijelio očaravajuću snimku Zemlje: 'Nije li lijepa?'

06.02.2024 u 10:41

Bionic
Reading

Marcus Wandt, astronaut na privatnoj misiji Axiom-3 ljubitelje svemira već neko vrijeme oduševljava prizorima unutrašnjosti i okoline ISS-a. Njegove nove fotografija stavljaju naš rodni planet u nevjerojatno upečatljivu perspektivu

Nakon što je ostatku Zemljana ponudio neke nove perspektive unutrašnjosti Međunarodne svemirske postaje (ISS), astronaut Marcus Wandt usmjerio je svoju kameru na drugu stranu i snimio neke zapanjujuće slike Zemlje.

'Nije li lijepa?', napisao je u ponedjeljak Wandt na društvenim mrežama, pridruživši svojim riječima vrlo impresivne slike.

Kada je riječ o fotografiji iz zraka, stvarno ne možete nadmašiti nevjerojatnu točku gledišta koju nudi svemirska stanica u orbiti Zemlje. Neki astronauti su više zainteresirani za snimanje slika našeg prekrasnog planeta nego drugi. Francuski astronaut Thomas Pesquet, na primjer, proslavio se kao posebno vješt fotograf Zemlje, a čak je izdao i knjigu sa svojim najboljim slikama. Snimanje nevjerojatnih fotografija zapravo zahtijeva mnogo istraživanja i planiranja, kaže Pesquet.

U drugoj objavi objavljenoj u ponedjeljak, Wandt je uključio slike koje pokazuju ne samo Zemlju već i velike dijelove svemirske postaje, uključujući njezine solarne ploče i razne module, piše Digital Trends.

'Ovako vidim Međunarodnu svemirsku postaju iznutra', napisao je Wandt. 'Moja radna stanica je nevjerojatan komad inženjeringa. Na njemu putujem oko 400 km iznad vaših glava brzinom od 28.000 km na sat, kružeći oko Zemlje otprilike 16 puta na dan.'

'Svemirska postaja najveći je objekt ikada izgrađen u orbiti, mjesto koje je okupilo čovječanstvo da neprekidno živi i radi u svemiru više od dva desetljeća', dodao je.

Wandt je na svemirsku postaju 20. siječnja došao još sa tri člana posade. Tamo provodi dva tjedna tijekom istraživanja te sudjelovanja na raznim informativnim događajima. Njegovu misiju, Axiom-3, organizirao je teksaški Axiom Space i treća je privatna astronautska misija na ISS koju nadzire NASA.

Wandt i njegova tri suputnika trebali bi se odvojiti od svemirske postaje u 9:05 ujutro po istočnom vremenu u utorak, 6. veljače. Otputovat će kući istim vozilom kojim su stigli, SpaceX Crew Dragonom.