AX-3

Kreativni nered: Europski astronauti objavili snimku unutrašnjosti međunarodne svemirske stanice

30.01.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Astronauti na X-u postavljaju pitanje kako se promatrač osjeća nakon gledanja fotografije. 'Opušteno, stresno ili vas oubuzima želja da sve presložite?'

Novi pogled iz unutrašnjosti Međunarodne svemirske postaje svjedoči vrtoglavom broju eksperimenata koji se odvijaju u orbiti.

Astronaut projekta Europske svemirske agencije (ESA) Marcus Wandt nedavno je podijelio fotografiju koju je snimio dok je lebdio u mikrogravitacijskom okruženju modula Destiny orbitalnog laboratorija. Destiny je primarni istraživački laboratorij Međunarodne svemirske postaje i stoga je dom širokog spektra eksperimenata i studija.

Na fotografiji, koju je Wandt podijelio na bivšem Twitteru 25. siječnja, zidovi modula Destiny obloženi su različitim dijelovima opreme i užadi kojom su svi alati privezani. Wandtove noge i stopala također se mogu vidjeti kako lebde u prvom planu fotografije zbog bestežinskog stanja koje astronauti doživljavaju unutar svemirske letjelice.

Modul Destiny ima 24 nosača opreme koji podržavaju različite studije vezane uz zdravlje, sigurnost i kvalitetu života ljudi u svemiru. Svemirska postaja nudi istraživačima jedinstvenu priliku za provođenje eksperimenata u odsutnosti gravitacije, omogućujući im tako da bolje razumiju ljude i svijet u kojem živimo.

'Perspektiva astronauta', napisao je Wandt u X postu. 'Kako se osjećate zbog ove fotografije: opušteno, pod stresom, vrtoglavo ili želite sve preurediti?'

Wandt je na svemirsku postaju poletio 18. siječnja u sklopu Axiom Space misije 3 (Ax-3). Pridružio se stručnjaku za misiju Alperu Gezeravcı ​​iz Turske, zapovjedniku i bivšem NASA-inom astronautu Michaelu López-Alegríi (koji ima dvojno državljanstvo SAD-a i Španjolske), te pilotu misije i pukovniku talijanskog ratnog zrakoplovstva Walteru Villadeiju. Ax-3 nosi Axiomovu prvu potpuno europsku posadu.

Četiri astronauta Ax-3 živjet će i raditi orbiti do dva tjedna. Zaduženi su za više od 30 eksperimenata koji obuhvaćaju različita područja znanosti i tehnologije s ciljem poticanja napretka u ljudskim svemirskim letovima i doprinosa poboljšanju života na Zemlji.

Dok neki mogu vidjeti Wandtovu fotografiju i pomisliti da se unutrašnjost modula čini pomalo pretrpanom bez sile gravitacije koja uredno drži svu opremu na mjestu, drugi bi se mogli osjećati opušteno zbog ideje da bestežinski lebde kroz svemir. Međutim, unatoč očitoj neorganiziranosti, astronauti su obučeni održavati visok standard čistoće kako bi osigurali sigurnost i funkcionalnost svemirske postaje, objašnjava Space.