TRIJUMF ŠTREBERA

Apsolutni pobjednici američkih izbora su matematičari!

08.11.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Američki su državljani ponovno izabrali Baracka Obamu za predsjednika, međutim nedavni su parlamentarni izbori iznjedrili još jednog neočekivanog pobjednika – statističar Nate Silver postao je prava zvijezda nakon što je točno procijenio rezultate predsjedničke utrke u svih 50 saveznih država SAD-a

Ovaj uspjeh nije prvi u Silverovoj karijeri. Svojim algoritamskim modelima on je u proteklih nekoliko godina točno pogodio rezultate brojnih natjecanja, od izbornih do bejzbolskih. Zapravo je svoje vještine prvo usavršio u sportu, a potom ih primijenio na politiku. Analitički blog FiveThirtyEight.com, na kojem objavljuje svoja predviđanja, prije dvije godine kupio je New York Times. Njegove su procjene naišle na oštre kritike nekih političkih analitičara, međutim rezultati su potvrdili da je bio u pravu te da se matematički modeli više ne mogu neozbiljno doživljavati kao puki predosjećaji.

Silver je prije izlaska građana na birališta procijenio da je vjerojatnost Obamine pobjede čak 90,9 posto. No vjerojatno su najimpresivnija njegova točna predviđanja rezultata u svakoj pojedinoj državi. 2008. godine pogodio je ishod u 49 država, a ove godine u svih 50. Jedina pogrešna procjena 2008. bila je ona za Indianu u kojoj je Obama tijesno pobijedio s prednošću od samo 0,1 posto.

Predviđanja i rezultati

Silver nije jedini američki 'štreber' sa zadivljujućim statističkim sposobnostima. Sam Wang iz Princeton Election Consortiuma točno je pogodio rezultate u 49 država. Pogrešno je procijenio samo ishod na Floridi gdje je Mitt Romney odnio pobjedu tek nakon posljednjih sinoćnjih prebrojavanja.

David Rothschild iz PredictWisea dao je svoje procjene slične kvalitete još u veljači, prije nego što su republikanci uopće odabrali Romneya za svojeg kandidata.

Nakon ovakvih fascinantnih rezultata možemo se zapitati: je li 2012. označila kraj političkih znanstvenih analiza kao što to najavljuje autor knjige 'Geek Manifesto' Mark Henderson i matematičko-satirična web stranica XKCD? Teško je reći. Kada je Silver svoje algoritme 2010. primijenio na britanske izbore, rezultati su bili nešto slabiji, vjerojatno zato što nije imao dovoljno informacija o ispitivanjima javnog mnijenja. No svakako se može očekivati da će ovi uspjesi matematičara promijeniti sliku budućih izbornih utrka u SAD-u.