POMOĆU MIKROFONA

Aplikacija s Oxforda će vas upozoriti kada ste u blizini ovih opasnih beštija

01.12.2017 u 14:01

Bionic
Reading

Kako stvari stoje, moderni smartfoni opremljeni su hrpom senzora, a ova aplikacija koristi ih kako bi korisnika upozorila na prisutnost malih nosioca zike i malarije. Da, vaš pametni telefon moći će prepoznavati komarce

Vjerovali ili ne, na svijetu postoji 3500 različitih vrsta komaraca od kojih svega četrdeset pije ljudsku krv. Od tih četrdeset svega tri se smatraju primarnim prenosiocima opasnih bolesti.

Znanstvenici sa sveučilišta Oxford i Stanford razvili su aplikaciju kojom je korisnika moguće upozoriti kada se u blizini nalazi jedna od tri ozloglašene vrste krvopija. Kako? Pomoću mikrofona koji je na većini telefona toliko osjetljiv da bez problema može ne samo prepoznati, već i razaznati zujanje pojedine vrste komarca.

Malarija uzrokuje preko 2,7 milijuna smrti svake godine, s time da se većina smrtnih slučajeva svodi na Afriku. Bolest je, naglašavamo, epidemija u 91 državi, što znači da ugrožava čak 40 posto svjetske populacije.

Aplikacije koje razvijaju ljudi s Oxforda i Stanforda može razlikovati između komaraca koji napadaju životinje i onih koji napadaju ljude. Njihov sekundarni cilj je stvoriti zemljovid na kojem se jasno vide sva mjesta na kojima su nama opasne vrste prisutnije.Obje aplikacije koriste mikrofon smartfona za prepoznavanje specifičnog zujanja krila i da, različite vrste komaraca zbilja zvuče različito.

Tehnologija dostupna svima

Aplikacija MozzWear koju razvija Oxford prepoznaje komarce na deset centimetara udaljenosti. Ona je napravljena za smartfone koji koriste Android, a koristi strojno učenje kako bi prepoznala zvučni profil prethodno snimljenog zujanja. Tijekom testiranja app je prepoznao zujanje sedam različitih vrsta komaraca s preciznošću od 68 do 92 posto.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Kurzgesagt

Aplikacija Abuzz koju razvija Stanford omogućuje ljudima da snime zujanje komarca i pošalju ga na web stranicu koja ih usporedi i profilira. Tim trenutno radi na SMS verziji koja zvuk šalje u obliku zvučnog zapisa, a kao odgovor dobiva tekstualnu poruku s vrstom i opasnošću koju ona predstavlja. Abuzz, prema znanstvenicima sa Stanforda, 'može prepoznati dvadeset vrsta komaraca preciznošću od 70 do 90 posto, zavisno o vremenu i lokaciji poslanoj putem smartfona.

Najbolja strana ove priče je što je sva primjenjena tehnologija već odavno dostupna. Sve što je znanstvenicima trebalo su osjetljivi mikrofoni smješteni u velikoj većini modernih smartfona.