PRISJETILI SMO SE '82.

Evo koliko je ljudi uživo gledalo Dinamo: To Maksimir još nije vidio!

23.11.2016 u 12:40

Bionic
Reading

Dinamo je svoju posljednju ovosezonsku utakmicu u Europi na Maksimiru odradio pred malim brojem gledatelja, a stariji navijači hrvatskog prvaka sa sjetom se sjećaju dana kada je zagrebački stadion bio pun. Oni stariji navijači Dinama nikada neće zaboraviti svibanj 1982. kada je na posljednju utakmicu sezone na Maksimiru bilo čak 64.000 gledatelja (Dinamov rekord)...

Nije to nikakva novost. Dinamo već dugi niz godina ima problem sa slabom posjetom svojih utakmica. Kao razlozi za prazne tribine navodila se katastrofalna infrastruktura, neslaganje dijela navijača s politikom kluba, rasprodaja glavnih zvijezda, cijena ulaznica...

Što god bio uzrok ili više njih zaista je ružno pogledati maksimirske tribine kada igra Dinamo. Čak ni elitno natjecanje poput Lige prvaka ne može na Maksimir privući pristojan broj gledatelja.

Kada je ove godine u metropoli gotovao najatraktivniji klub iz skupine Juventus, Dinamo je objavio kako je došlo 25.320 gledatelja. Sjajna brojka za hrvatskog prvaka s obzirom kakva je inače situacija bila s posjetom, ali kada ni jedna od najboljih momčadi Europe nije dovoljan mamac da se do posljednjeg mjesta ispuni Maksimir (kapacitet 35.123) onda nešto stvarno nije u redu.

O posjeti na susretima protiv Seville i Lyona tužno je i govoriti. Španjolce je na Maksimiru gledalo mizernih 6.046 osoba, a samo nešto više bilo ih je na posljednjem domaćem ogledu protiv Francuza – 7.834.

Sigurno nije lako ni igračima kada istrče na travnjak pa im za oko zapnu prazne stolice.

Atmosfera na utakmici protiv Lyona bila je sjajna, tih osam tisuća gledatelja stvarno je glasno bodrilo 'modre' klince u okršaju s kvalitetnijim suparnikom pa onda nije teško zamisliti kakav bi 'pakao' bio na tribinama da je stadion pun.

I zato se mnogi sa sjetom sjećaju starih vremena te ponajviše prizora iz svibnja 1982. kada je Dinamo proslavio naslov prvaka protiv Budućnosti (pobjeda 1:0 golom Kranjčara), a na Maksimiru je bilo čak 64 tisuće navijača. Dinamo je tada imao i 45 tisuća članova...

Kao što se može lako izračunati Dinamo je tada protiv crnogorskog kluba gledalo više gledatelja (za oko 20 tisuća) nego ukupno na sve tri utakmice elitne Lige prvaka ove godine (39.200 na tri utakmice u LP)!

Slučajno nam se na redakcijskom stolu našlo legendarno izdanje Sportskih novosti iz '82. kada je Dinamo postao prvak bivše države uz naslov 'To Maksimir još nije vidio!'. Naravno, jasno je kako je u međuvremenu kapacitet stadiona smanjen zbog montaže novih sjedalica i rušenja nekih tribina (novi sjever, nema stajanja Istok...), ali opet se s pravom možemo zapitati; gdje su nestali pravi navijači Dinama? Zar niti elitna Liga prvaka više nije dovoljna da na stadionu nema niti četvrtina kapaciteta?

Stoga se opet možemo poigrati legendarnim naslovom iz 1982: 'To Maksimir još nije vidio!'. Međutim, ovaj puta uz dozu sarkazma jer osim slabe posjete ova će generacija Dinama ostati upamćena kao jedina koja nije dala niti jedan gol u Europi (u skupini Lige prvaka). Tako nešto Maksimir još nije vidio...


Članak iz Sportskih novosti iz 1982. tportal.hr/screenshot Sportske novosti