VRIJEME JE...

Dinamov zadnji gol ili bod u Portugalu 1962.

21.11.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Dinamo u Portu čeka svoj nastup u petom kolu nogometne Lige prvaka. Domaćin je golemi favorit i hrvatski prvak veliko zadovoljstvo našao bi u osvojenom bodu ili čak postignutom golu. Nečemu što mu u Portugalu u službenoj utakmici nije uspjelo više od 50 godina

Bilo bi bezobrazno najavljivati išta pozitivno. Protivnici s Dragaa ove sezone u pravilu odlaze poraženi, često i dotučeni, a Dinamo, sigurno već znate, čeka prvi bod u Ligi prvaka još od remija u Marseilleu 1999. Ove sezone još nije ni zabio.

Niti mjesto događaja ne nudi veći optimizam. Dinamo je osmi put u Portugalu na 'službenom putovanju' i do sada je upisao jednu pobjedu i šest poraza s ukupnom gol razlikom 2:14. Kao i obično u Dinamovoj povijesti, najbolji rezultati ostali su u slavnim šezdesetima.

Prvi put Dinamo je u Portugal doputovao početkom listopada 1962. godine na dvoboj prvog kola Kupa velesajamskih gradova. Na legendarnom Antasu Porto poveo je golom Serafina, no Borislav Ribić i Ilijas Pašić okrenuli su rezultat u korist Dinama koji je proslavio pobjedu. Nakon toga u Maksimiru su odigrali 0:0, u nastavku natjecanja izbacili još Union Saint-Gilloise, Bayern i Ferencvaros te izgubili u finalu od Valencije. Slavna vremena...

Poslije toga Dinamo se u Portugal vraćao šest puta i nizao traume. Godine 1970. izgubio je od Barreirensea 2:0, no u Zagrebu ga je 'zagazio' 6:1 i prošao dalje. Došle su osamdesete i tri uzastopna ispadanja od Portugalaca (Benfica, Sporting, Porto) koji nisu osvojili Maksimir, ali su u svojim dvorištima upisali tri pobjede, tri puta sačuvali mrežu i tri puta prošli dalje.

Od samostalnosti, Dinamo je Hrvatsku u Portugalu predstavljao još dva puta. Tadašnja Croatia na Antasu je poražena od Porta  3:0, dok je 2004. u Lisabonu bila bolja Benfica 2:0 (jedan gol je zabio i Tomo Šokota).

Dakle, šest poraza u nizu s gol razlikom 0:13. Hoće li Ilijas Pašić i dalje ostati zadnji igrač koji je zabio za Dinamo u Portu, ostaje za vidjeti. Dvoboj je na rasporedu večeras u standardnom terminu od 20.45 sati.

Kupu kupova 1983, Dinamo (u bijelom) ruši Porto (2:1) u Zagrebu s dva gola Cice Kranjčara...
...no na Antasu je zlatna kopačka Europe Gomes zabio za 1:0 i Porto je prošao dalje