IDUĆI JE JUBILARAN

Povijest hattrickova na mundijalima

17.06.2010 u 17:57

Bionic
Reading

Postigavši tri pogotka u susretu protiv Južne Korejke, Argentinac Gonzalo Higuain upisao je 49. hat-trick u povijesti svjetskih prvenstava

Zadnji igrač koji je postigao tri gola na jednoj utakmici bio je Portugalac Pedro Pauleta prije osam godina u susretu protiv Poljske.

Prvi nogometaš koji je upisao 'hat-trick' bio je Amerikanac Bert Patenaude 1930. godine. Patenaude je zabio tri gola u pobjedi SAD protiv Paragvaja (3:0) u lipnju 1930. godine. Dva dana kasnije u argentinskoj pobjedi protiv Meksika (6:3) hat-trick je ostvario i Argentinac Guillermo Stábile.

Mađar László Kiss najbrže je postigao hat-trick na svjetskim prvenstvima. U susretu protiv Salvadora na SP-u 1982. godine zabio je tri gola u razmaku od svega sedam minuta. Prvi gol je zabio u 70. minuti, drugi u 74., a treći u 77. minuti, a zanimljivo u igru je ušao u 55. minuti. To je ujedno i jedini slučaj u povijesti svjetskih prvenstava da je jedan pričuvni igrač zabio tri golana jednoj utakmici.

Argentinac Gabriel Batistuta jedini je nogometaš koji je zabilježio hat-trick na dva uzastopna svjetska prvenstva. To mu je uspjelo 1994. i 1998. godine. Zanimljivo, obje utakmice igrane se 21. lipnja - prvo je zabio tri gola Grcima (4:0), a četiri godine kasnije i reprezentaciji Jamajke (5:0).