NJEMAČKA PREUZIMA

Drugi poredak: Američki nogometni adut

15.06.2010 u 19:32

Bionic
Reading

Do ženskih nogometnih SP-a ne odbrojavaju se dani, čak ni mjeseci. To je natjecanje u debeloj sjeni muških kolega, ali brojke su mu ponekad impresivne, a budućnost bez sumnje perspektivna

Ženski SP-i također se održavaju svake četiri godine, i to u pravilu godinu nakon muškog turnira. Tako je zadnje natjecanje bilo 2007. u Kini, a iduće će se 2011. održati u Njemačkoj. Dosad je odigrano pet turnira, a žene još nisu uspjele stvoriti dovoljan broj jakih reprezentacija da bi čitavo natjecanje učinile zanimljivim.

Birgit je vodeća njemačka zvijezda

Ipak, stvoreni su rivaliteti, a i baza se širi i jasno je da će ta priča jednom doći na respektabilnu razinu.

Prve svjetske prvakinje u Kini su 1991. postale Amerikanke koje su sa šest pobjeda pokazale da se u njihovim školama najbolje radi. Dominirala je Akers s deset golova, još uvijek netaknutim rekordom. Strašnu dominaciju četiri godine kasnije u Švedskoj demonstrirale su Norvežanke. Uz gol razliku 23:1, protutnjale su do naslova i preuzele primat.

Velikankama su se četiri godine kasnije pridružile i Kineskinje, ali su Amerikanke na svom terenu slavile u finalu nakon penala i uzele drugi naslov u povijesti. Nogometašica koja je dala pobjednički gol, Brandi Chastain, skinula je majicu i u sportskom grudnjaku proslavila naslov pred više od 90 tisuća gledatelja, apsolutnim rekordom u ženskom sportu.

Amerikanke su se izborile i za drugo domaćinstvo u nizu i činilo se da će utvrditi svoju dominaciju. No pojavile su se Njemice i šokirale ih pobjedom 3:0 u polufinalu. Na tom turniru nije im bilo premca pa su uzele naslov predvođene najboljom napadačicom Birgit Prinz.

Zadnje natjecanje ugostila je Kina, gdje su Njemice dokazale da su prestigle konkurenciju, iako je Engleska u skupinama uspjela izboriti 0:0. No do kraja su redale uvjerljive pobjede i uzele drugi naslov u nizu. Na ta dva natjecanja upisale su gol razliku od gotovo nevjerojatnih 46:4.

Ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji nitko nije uzeo tri naslova u nizu, a veliku priliku za to imat će Njemice kada 2011. Svjetsko prvenstvo po prvi put dođe u njihovu zemlju.