USPOMENA ZA CIJELI ŽIVOT

Visoki let i težak pad talijanskog 'zlatnog repića'

15.06.2010 u 19:53

Bionic
Reading

Talijani su 1994. na samo sebi svojstven način došli do finala nogometnog SP-a. U skupini su sve četiri momčadi uzele po četiri boda, a baš je Italija bila peta trećeplasirana momčad koja će proći u osminu finala

U tri eliminacijska dvoboja zabio je tri gola...

Italija je u tri dvoboja zabila samo dva gola, a Roberto Baggio je 'spavao'. Ipak, dolazio je na radnu temperaturu i već od osmine finala igru Italije potpuno uzeo pod svoju kontrolu.

Niegrija je golom Amunikea vodila sve do 88. minute, no eliminacije ih je spasio upravo Baggio koji je u produžetku zabio i drugi gol. U četvrtini finala vrlo slična priča. S druge strane bila je Španjolska, a tri minute prije kraja rezultat je bio 1:1. Ponovno se ukazao 'zlatni repić' i odlučio pobjednika. U polufinalu je Bugarima zabio dva gola u pobjedi od 2:1 i pošteno zabrinuo Brazil prije finalnog dvoboja.

Bio je to jedan od najdosadnijih finala ikada, mreže su mirovale 120 minuta i izvođenje penala bilo je neizbježno. Baggio je i inače bio stručnjak za udarce s kreča, a tadašnja forma nije ostavljala mjesta dilemama. Baggio će pucati peti, najodgovorniji penal.

...da bi mu noga otkazala poslušnost pri najvažnijem udarcu karijere

Dok je serija došla do njega, Italija je već visjela kao luster. Promašaji Baresija i Massara bili su težak uteg, u petoj seriji je Baggio morao zabiti a Pagliuca obraniti kako bi Talijani zadržali mogućnost osvajanja četvrtog naslova.

Ipak, Baggio je posao 'obavio' sam. Prebacio je gredu i ostao u šoku. Vratar Taffarel je pohrlio u zagrljaj suigračima, a zlatni repić je ostao sam sa svojim crnim mislima.

Kada se deset godina kasnije u dresu Brescije oprostio od nogometa, iza njega je ostao jedan ironičan podatak. Pogodio je 76 od 91 penala u karijeri, što je bio najbolji skor u povijesti talijanskog nogometa.