SP U RUKOMETU

Favoriti za medalje isti, ali put će biti teži

11.01.2011 u 08:30

Bionic
Reading

Prije dvije godine Hrvatska je bila domaćin najboljim svjetskim rukometnim reprezentacijama. U zagrebačkom finalu 'kauboji' su osvojili svoju treću srebrnu medalju u svojoj povijesti. Zlato je pripalo našoj crnoj mački Francuskoj. Ovoga puta Švedska je domaćin svjetskog rukometnog prvenstva na kojoj su favoriti isti kao i prije dvije godine, ali zato imamo nekoliko debitanata na svjetskoj sceni

Od 13. do 30. siječnja, u Švedskoj je na rasporedu 22. Svjetsko rukometno prvenstvo. Još je u svježem sjećanju posljednje prvenstvo koje je održano u Hrvatskoj gdje su naši rukometaši dogurali do finala, no poskliznuli su se na posljednjoj prepreci – Francuskoj. Danas dvije godine kasnije odnosi snaga među najboljim i najlošijim reprezentacijama svijeta nisu se previše izmijenile. Francuska, Hrvatska, Poljska, Danska i još poneki i dalje su klase bez premca. Ostatak? Postoje još dvije skupine. Oni koji ne mogu nikoga pobijediti, kao što su Bahrain, Australija, Čile, Japan i još poneki te oni koji bi mogli zakomplicirati situaciju tzv. favoritima.

Na smotru najboljih plasirale su se 24 reprezentacije, među kojima ima potpunih autsajdera te velikih favorita. Tako će, recimo, svoj premijerni nastup na SP-u imati reprezentacija Bahraina koja je, zahvaljujući ulasku u finale prvenstva Azije, osigurala dolazak u Švedsku. Recimo, ta mala država s Arapskog poluotoka definitivno ulazi u red rukometnih liliputanaca koja u Švedsku dolazi na učenje i skupljanje iskustava. U tu skupinu reprezentacija spada i Australija koja je prije dvije godine bila posljednja na prvenstvu, a možda se baš zbog Bahraina popravi za jedno mjesto.

Austrijanci su se također kvalificirali na svjetsko prvenstvo i nije ih bilo prije dvije godine u Hrvatskoj, a očito da im je Švedska sretna država, jer su svoj zadnji nastup na SP-u i to 1993. imali također u Švedskoj. Nakon jedanaest godina na svjetsko prvenstvo se kvalificirao i Japan, koji će u Švedskoj vrlo vjerojatno imati jednu od sporednih uloga.

Među debitantima na svjetskom prvenstvu našli su se i rukometaši Čilea koji su vizu za Švedsku osigurali pobjedom nad Kubom na Panameričkim kvalifikacijama. Baš onom Kubom koja je u Hrvatskoj prije dvije godine osvojila 20. mjesto, a sada je nema na prvenstvu.

Na svjetsku scenu vraća se i Island koji nije nastupio na prvenstvu prije dvije godine, no za razliku od navedenih, Islanđani imaju dovoljno kvalitete da pomrse račune nekom od favorita i mogli bi biti iznenađenje ako im se poklope neke stvari. U krug reprezentacija koje bi mogle biti iznenađenje ulazi i Njemačka koja je u Hrvatskoj 2009. osvojila peto mjesto, a njihov izbornik Heiner Brand stvara momčad za budućnost i cilj su im Olimpijske igre u Londonu 2012. To znači da će već sada biti izuzetno opasni. Stari dobri Danci također bi mogli biti tvrd orah mnogima. Iako je do SP-a morao doći težim putem (dodatne kvalifikacije protiv Švicarske), danski je sastav vrlo jak, sastavljen od igrača mahom iz njemačke i španjolske lige. Zatim uvijek neugodni Mađari itd.

Kada govorimo o favoritima, protagonisti su oni isti kao i prije dvije godine. Hrvatska, Poljska, aktualni prvaci Francuska i Njemačka, a neki će reći i Srbija koja ima ponajbolju bekovsku liniju. No zbog činjenice da ima jako puno reprezentacija koje su u redu onih na kojima se može poskliznuti, put tim uvjetnim favoritima bit će teži.

Finale posljednjeg Svjetskog prvenstva


Francuzi su prije dvije godine zasluženo osvojili zlato pobijedivši Hrvatsku u finalu. Danas su ti isti 'tricolori' dvije godine stariji, no i dalje najveći favoriti za zlato. Uz bok njima je i Hrvatska, koju ovog puta neće voditi izbornik Červar već Slavko Goluža. No bez obzira na promjenu na klupi, 'kauboji' su zadržali visoku kvalitetu. Balić, Vori, Lacković, Duvnjak i društvo garantiraju da bi se Hrvatska nakon 2003. i Portugala mogla popeti na svjetski vrh. Možda im ovog puta morska vila pomogne da preskoče i posljednju stepenicu.

Poljaci su na zadnjem svjetskom prvenstvu razbili Dance, a i u Švedskoj će puhati za vrat Francuskoj i Hrvatskoj. Sastavljeni od jakih individualaca, najboljim rukometašem svijeta iz 2009. Slawomirom Szmalom, braćom Lijewski, Bartosz i Jurecki, samo su neki od Poljaka koji bi baš u Švedskoj mogli eksplodirati.

I za kraj, tu je Srbija koja će sljedeće godine biti domaćin Eura. Zanimljivo je istaknuti i to da nijedan reprezentativac Srbije svoj kruh ne zarađuje u domovini, već cijela reprezentacija igra u Europi. Među istaknutijim su igračima Momir Ilić iz Kiela te Mladen Bojinovi iz Montpelliera. U Švedskoj će sigurno htjeti napraviti što bolji rezultat kao dobru najavu za Euro koji će se igrati u njihovoj domovini. U svakom slučaju, ni u jednoj reprezentaciji neće biti lako protiv Srbije.

Kao što vidimo, što se tiče najboljih, ništa se spektakularno nije promijenilo od zadnjeg svjetskog prvenstva. U skupini autsajdera jest. Došle su neke nove reprezentacije koje dosad nisu nikad igrale na svjetskim prvenstvima i to je sjajna vijest za rukomet. Ako ništa drugo, to je dokaz da se popularnost tog sporta širi.