UTORAK, 18.10 SATI

L'Equipe: Sudar s Hrvatima je jedini pravi derbi

23.01.2012 u 23:13

Bionic
Reading

Vodeći francuski sportski dnevnik L'Equipe dvoboj Francuske i Hrvatske na Europskom prvenstvu rukometaša drži jedinim pravim rukometnim derbijem

Novinar Olivier Paquereau koji za L'quipe prati Francusku na Euru u Srbiji uoči dvoboja u utorak u Novom Sadu piše:

'Bili smo razočarani lani u Švedskoj jer nije bilo okršaja s Hrvatima. Od Svjetskog prvenstva 2005. godine ove dvije momčadi su nas navikle na velike utakmice uglavnom u završnicama natjecanja, a od te 2005. do danas igrali su devet puta, a Francuska je slavila u šest navrata', piše Paquereau.

Najveće zvijezde u redovima francuske reprezentacije, Nikola Karabatić i Daniel Narcisse, suglasni su po pitanju najdraže pobjede.

'Bilo je lijepo vidjeti 16 tisuća ljudi u finalu u Zagrebu i tu veličanstvenu atmosferu. Svi su bili protiv nas, a na kraju smo slavili', rekao je Karabatić, a složio se Narcisse.

'To je bio veliki trenutak za sve nas i francusku reprezetaciju. Pobjeda nad Hrvatima u takvoj atmosferi na njihovom terenu bila je gotovo nezamisliva'.

Vratar Thierry Omeyer koji protiv 'kauboja' uvijek bude iznimno raspoložen s posebnim se užitkom sjeća pobjede iz 2006. godine u polufinalu Europskog prvenstva.

'To je bila moja prva velika pobjeda nad Hrvatima koji su u to vrijeme dominirali rukometnom scenom. Ako se ne varam, u dvije godine bili su svjetski i olimpijski prvaci, te svjetski viceprvaci, pa je naš trijumf dobio na težini', smatra Omeyer, i dodaje.

'Uvijek su nam velike probleme radili igrači iz vanjske linije, Lacković, Balić i Metličić. Posljednjeg više nema, Balić ima 32 godine i znam da je stigao ozlijeđen, pa treba vidjeti od kuda će prijetiti opasnost'.

Da su utakmice s Hrvatskom za Francuze ipak nešto posebno potvrdili su i Narcisse, Bertrand Gille, te Luc Abalo.

'Uvijek s njima igramo s puno entuzijazma', tvrdi Narcisse, a Gille sugerira da su uglavnom sitnice odlučivale pobjednika.

'To su sve bile velike utakmice s puno borbe od početka do kraja s dosta tijesnim završnicama', kaže Gille, a na kraju je raspravu priveo kraju Abalo.

'Dovoljno je reći Francuska – Hrvatska. To je najveći derbi jer je između nas veliki sportski rivalitet. Nema tu straha od protivnika nego se radi o velikom respektu i uzajamnom poštovanju. Zato znamo da nas u utorak čeka još jedna velika utakmica, posebno što za nas poraz znači oproštaj od borbe za medalje', zaključio je Abalo.