POVRATAK NA 3-2-1

Balić je postao zlatni džoker, to je Golužin adut

18.01.2012 u 08:32

Bionic
Reading

Neke izbornikove novosti zasad nisu upalile, ali najbolji svih vremena 'štedi' Duvnjaka i donosi prednost

Slavko Goluža predstavio je u Vršcu novu igru hrvatske reprezentacije. Doduše, neke stvari mu se nisu poklopile onako kako je očekivao, ali ima i vremena i znanja da ih usavrši. Primjerice, igra u obrani 6-0 nije bila dobra protiv Islanda. No, zato je obrana 5-1 ono što će Goluža forsirati na ovom prvenstvu. Čuvao je tu obranu za drugo poluvrijeme utakmice s Islandom i iznenadio suparnika.

'Možda ćemo protiv Slovenije, nakon dužeg vremena, igrati obranu 3-2-1', istaknuo je izbornik.

Igramo puno brže s centra nego prijašnjih godina. Imamo u postavi puno mlađe i brže igrače poput Štrleka, Čupića i Duvnjaka i to Goluža želi iskoristiti. Protiv Islanda nismo igrali kao laka konjica, kako je uoči EP-a u intervjuu za Večernjak slikovito rekao Goluža. Još smo u laganom kasu, ali će valjda galop što prije doći.

Ono što je Goluži nedostajalo lani na SP-u (obrane vratara), ovdje je dobio. Mirko Alilović obranio je 16 udaraca, a u tom se slučaju utakmica u pravilu dobiva.

'Drago mi je da se Mirko vraća na staze uspješnih obrana. U završnici utakmice s Islandom obranio je nekoliko ključnih udaraca. Kako mi je bio najbliži, nakon završetka utakmice njega sam prvo čvrsto zagrlio', rekao je Domagoj Duvnjak.

Sigurno je da na formu vratara utječe i novi trener vratara Zdenko Zorko, koji je zamijenio Vladu Šolu. Kokica je bio član olimpijske reprezentacije koja je u Münchenu 1972. godine osvojila zlato. Denis Buntić bit će Golužin as iz rukava. Marko Kopljar nikako da u reprezentaciji odigra kao u klubu. U napadu je dosta plašljiv, za razliku od Buntića koji svakako loptu želi ugurati u mrežu. Kod Bunte nema asistencija.

'Moram još poboljšati igru u obrani', istaknuo je Denis.

Iako zbog ozljede prepona nije trenirao, Ivano Balić postao je pričuva Domagoju Duvnjaku. Ovo je prvo veliko natjecanje na kojem Balić nije u startnoj postavi. Lani je na SP-u igrao ukupno sat vremena više od Duvnjaka. Imao je devet asistencija više od Duvnjaka, Postigao je devet pogodaka više i imao bolji postotak šuta. Već u kvalifikacijama za EP 2012. godine, protiv Španjolaca, Balić je bio na klupi.

'Protiv Islanda igrali su više pripremljeniji igrači, a manje pripremljeni igrali su manje', rekao je Goluža o tome, a Duvnjak je dodao:

'Ma to se Ivano šalio kad je govorio da mi je ukrao minutažu. Nitko nikomu ne uzima minute, nas dvojica se jako dobro dopunjavamo', rekao je Duvnjak.

Goluža je očekivao više naših navijača na tribinama.

'Ne znam zašto ih je tako malo, dobivali smo informacije da će ih biti puno više. Na tribinama će Slovenci biti u prednosti, ali ne opterećujem se time', rekao je izbornik.

Vidio je pobjedu Španjolske nad Francuskom.

'Vidim da su Španjolci dobro uigrali obranu 6-0, a kada je Omeyer loš onda gube utakmicu. Koliko sam stigao pratiti, sve utakmice su prilično izjednačene i o pobjedniku se odlučuje u posljednjih desetak minuta0, rekao je Goluža.