ANALIZA SEZONE

Zbog ove tri stvari možemo biti zadovoljni s MAXtv Prvom ligom!

03.06.2015 u 10:46

Bionic
Reading

Europski iskorak većine klubova, proizvodnja vanserijskih talenata, kao i igrača koji su sposobni odmah pomoći reprezentaciji, tri su glavne stvari zbog kojih možemo biti zadovoljni našom ligom - objašnjava analitičar s portala Tribina.hr

Gledajući upravo završenu sezonu MAXtv Prve lige, ističu se tri stvari zbog kojih možemo biti zadovoljni...

Europski koeficijent i uspjeh klubova - objektivno mjerilo kvalitete

Temeljem uspjeha naših klubova kroz rana pretkola europskih nadmetanja, ostvaren je drugi najbolji rezultat otkad je samostalne Hrvatske. Hrvatska ne samo da je porasla za tri mjesta na UEFA ljestvici (popela se s 20. na 17. mjesto), nego je njezin ovogodišnji učinak od 6.875 osvojenih bodova jedanaesti najbolji ove sezone. Osim zemalja liga petice, jedini klubovi koji su nadmašili hrvatske bili su oni iz redom Portugala, Rusije, Ukrajine, Belgije i Švicarske. Gledajući populaciju, količinu ulaganja u nogomet na svim razinama, te općenito bogatstvo tih zemalja, Hrvatska se na klupskoj razini nema razloga nadati da će se ikad s njima dugoročno moći uspoređivati. Utoliko je postignuto još i veći uspjeh, pogotovo ako se zna da su iza hrvatskih ostali turski, nizozemki, grčki i austrijski klubovi.

Rezultat je postignut temeljem nekoliko iznimno dobrih pobjeda RNK Splita, koji je u pretkolima za Europsku ligu pobijedio izraelski Hapoel Beer'Sheva, kao i ukrajinski Čornomorec, a bio je vrlo blizu prolaska i protiv Torina. Hajduk je odigrao zapravo vrlo dobro protiv Dnipra (finalista ovogodišnjeg natjecanja), a izbacili su Dundalk i Šahter, dok je Rijeka prošla do same Europske lige nakon pobjeda protiv Ferencvarosa, Vikingura i Šerifa. Dinamo je izbacio litavskog predstavnika da bi ispao protiv Aalborga, ali su zato dobro odradili kvalifikacije Europske lige, s dvije pobjede protiv vrlo solidnog rumunjskog Petrolula. Sve u svemu, hrvatske su ekipe pobijedile sve momčadi koje su reputacijom ispod njih (tek blaga iznimka je Aalborg), ali i one koje su iznad ili u istom rangu.

Tribina.hr

Na našem portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.

Dinamo je sakupio šest, a Rijeka sedam bodova tijekom Europske lige. Gledajući po nekim objektivnim pokazateljima (ako ne gledamo samu igru), treće mjesto Dinamo iza Celtica nije neko veliko iznenađenje, dok je sedam bodova Rijeke u skupini protiv Seville, Feyenoorda i Standarda zapravo rezultat iznad očekivanja. Ukupno gledajući, svi su naši klubovi ili ostvarili neko srednje očekivanje (Dinamo i Hajduk) ili odigrali iznad očekivanja (Rijeka i Split). Iako europske utakmice nisu direktno stvar lige, treba uzeti u obzir da su europski dvoboji neko objektivno mjesto mjerenja snage najjačih hrvatskih klubova, a da su oni protekle sezone svakako napravili korak unaprijed i ostvarili drugi najbolji rezultat u povijesti lige.

Ako ćemo uspostaviti neko objektivno mjeriilo kvalitete nogometa ne kojoj su naši najbolji prvoligaši sposobni igrati, ovo pokazuje pozitivan iskorak.


Iz lige izašli novi važni reprezentativci - iznadprosječno i kvalitetom i kvantitetom

Marcelo Brozović, Andrej Kramarić i vrlo vjerojatno uskoro Marko Pjaca redom spadaju u one igrače na koje reprezentacija može računati, a dobar su dio svojih vještina 'izglancali' igrajući baš na terenima HNL-a. Osim njih, redom Marin Leovac, Ivan Tomečak, Lovre Kalinić, Matej Mitrović i Marko Lešković svakako su 'tu negdje', u krugu onih koji mogu činiti širu jezgru, a neki možda u budućnosti postati i bitni igrači reprezentacije. Osim njih, nije nevažno da je baš igrajući u našoj ligi Angelo Henriquez, a blizu je bio i Junior Fernandes, ponovo pronašao put prema reprezentaciji Čilea, a potpuno je realno očekivati da će Angelo sakupiti ponešto minuta na predstojećoj Copi. Čile je sve samo ne neozbiljna reprezentacija, pa će biti zanimljivo vidjeti koliko daleko mogu doći, i to na domaćem terenu.

S uklopljenim novim igračima, Hrvatska igra ponajbolji kvalifikacijski ciklus do sada, a dio zasluga za to mora ići i na konto uvjeta, ali i same lige kao baze za proizvodnju igrača.

Prosječno gledajući, od lige se može i treba očekivati da svake godine opskrbi reprezentaciju s nekoliko novih igrača, a ove je sezone ta brojka bila iznad prosjeka. Osim onih koji mogu odmah već u nekom obujmu pomoći reprezentaciji, barem su se djelomično profilirali i neki mladići od kojih to možemo očekivati u budućnosti – prije svih Nikola Vlašić, Andrija Balić i Ante Ćorić. Blizu je i Marko Rog...

Na Pjacu reprezentacija može računati


Solidan uspjeh mladih selekcija na bazi igrača HNL-a - kontinuirano dobra proizvodnja igrača uz nekoliko vanserijskih

Naše su mlade selekcije (temeljitu analizu o tome možete pročitati OVDJE) ove sezone ostvarile solidan učinak, pogotovo u vidu odličnih igara mlade U17 selekcije na posljednjem Euru. U-21 reprezentacija izgubile je protiv Engleske, prije svega jer su neki standardni igrači bili već prekomandirani za A-selekciju te zbog činjenice da Hrvatska vrlo teško (zbog male populacije) može očekivati da će biti dobro popunjena na svim mjestima. Englezi su iskoristili naše slabe točke i zasluženo prošli dalje. Isto kako je U19 reprezentacija podbacila, tako je U17 pozitivno iznenadila, ali ono što ostaje bitno je činjenica da niti jedna reprezetnacija nije pala ispod razine posljednje faze kvalifikacija, što je dobro.

Činjenica da se svi uzrasti hrane vrlo malom populacijom koja stasa baš u HNL-u čini taj uspjeh većim, pogotovo u prije spomenutom kontekstu izbacivanja u prvi tri mlade zvijezde – Nikole Vlašića, Andrije Balića i Ante Ćorića.