ISKUPLJENJE U SPLITU

Nova kupovina Hajduka - tek 'mačak u vreći'?!

01.08.2014 u 10:31

Bionic
Reading

Artem Milevskiy sve do prije koju godinu bio je ponajveća zvijezda ukrajinskog nogometa. Sada dolazi u Hajduk kako bi oživio svoju karijeru. S obzirom na prethodna iskustva, teško je vjerovati u takav scenarij. Da li je on svejedno dobra kupovina – odgovorite u našoj anketi. Svoje je mišljenje dao analitičar s portala Tribina.hr

Artem Milevskiy je stigao u našu ligu i nositi će dres Hajduka, prilično senzacionalna vijest ako uzmemo u obzir Hajdukovo financijsko stanje i eminentno nogometno ime koje nosi Milevskiy. Ako pogledamo u prošlost, Milevskiy je ne tako davno bio najveća zvijezda ukrajinskog nogometa koji je trebao zamijeniti velikoga Andriya Shevchenka, kako u kijevskom Dynamu, gdje su oboje ponikli, tako i u naslovnoj napadačkoj roli ukrajinske reprezentacije. No, naravno stvari nisu baš funkcionirale tako pravocrtno pa je Milevskiy u 29-oj godini daleko od ukrajinske reprezentacije, velikog inozemnog transfera u veliki europski klub, ali i daleko od razine potrebne za igru u jednom od najvećih ukrajinskih klubova. Stoga, nakon neuspješne turske i kazakhstanske epizode stiže u Split kao jedan veliki upitnik.

Sjećam se Milesvkiya kao izrazito opasnog igrača, napadač koji može zadržati loptu i duel, te dobrim građenjem i tehnikom loptu gotovo nikada ne gubi. Na 1,89 visine, prilično je pokretljiv igrač te lako dolazi do prilike za gol. Ili bolje rečeno, sve je to Milevskiy bio i radio. Priče o problemu s alkoholom i ženama imaju i potvrdu, pa je tako na jednoj listi top 11 igrača koji su voljeli zaviriti u čašicu, a karijera mu ima tako strelovit pad da je i laiku jasno da s Ukrajincem nešto ozbiljno ne štima. Prema Transfermarktu vrijedi mizernih 616 tisuća funti (usporedbe radi po istom izvoru Maglica vrijedi 880 tis. funti?!), no sve to ukupno ne mora značiti ništa.

Po talentu i nogometnom umijeću Milevskiy je jedan od najboljih igrača koji je u posljednjih nekoliko godina trčao hrvatskim travnjacima, no ipak sam bliže mišljenju da je Hajduk dobio mačka u vreći. Razlog je jednostavan: Milevskiy ne vjerujem da ima pretjerano motiva na pragu 30-e da dokaže da je reprezentativan kadar ili da dokaže kako je spreman za još jedan veći inozemni transfer, bilo istočno ili zapadno od Splita, pa samim time sve ukazuje na to da je došao da pokupi novac i uživa u splitskim djevojkama i noćnom životu općenito. Prijašnji angažmani nakon odlaska iz Dynama mi daju za pravo misliti tako. Sljedeći upitnik se postavlja nad njegovom formom, to je igrač koji praktički sezonu i pol nije igrao ili je igrao jako malo ozbiljnog nogometa i vjerojatno kondicijski nije niti na razini naše lige.


Logično je pitati se od kud Hajduku novac za Milevskiya? Da li je taj novac mogao biti bolje utrošen? Mišljenja sam da je; omladinska škola, stvaranje novih igrača bi trebalo biti ispred dovođenja prošlih zvijezda sumnjivih radnih navika. Također, Tudor i Hajduk kao da žele tempirane bombe u svlačionici, pa ih tako sada imaju najmanje dvije, jer ne smijemo zaboraviti istarskog Brazilca Joa. Nadalje, spominje se još stranih imena u kontekstu Hajdukovih pojačanja, što je bacanje novaca u bunar jer Hajduk već nakon 2 kola MAXtv Prve lige zaostaje povećih 5 bodova za vodećima i samo je pitanje vremena koliko Hajduk može izdržati u Europskoj Ligi pa da se okrenu kao jedinom cilju sezone - osvajanju Kupa.

Iskreno, to su mogli i bez Milevskiya koji je ionako došao u prilično nesređen klub, kako financijski tako i igrački; jer samo zdrav kolektiv može 'izliječiti' pojedinca, a Hajduk ima dva pacijenta na liječenju i pregršt upitnika koji se nadvijaju nad Tudorovom ekipom te zloguko prijete odnosno nagovještavaju jednu od najgorih sezona u povijesti splitskoga kluba. Deja vu me neki hvata kada vidim ovakvog stranca, budući da izuzev igrača s Balkana, se mogu na prste ruke nabrojati uspješni stranci koji su našu ligu shvatili ozbiljno i pošteno odradili posao za kojeg su u pravilu bili jako dobro plaćeni.