KORUPCIJA U NOGOMETU

Štimac napokon svjedočio na suđenju Širiću

16.01.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac posvjedočio je na suđenju za korupciju u Prvoj nogometnoj ligi da nije znao ništa o navodnom dugu Hajduka prema sucu i bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću kojega Uskok tereti da je primio 30 tisuća eura mita za 'pošteno suđenje'

Štimac je na zagrebačkom Županijskom sudu danas kazao da je Širića dugo poznavao kao nogometnog suca i dužnosnika HNS-a kao i njegovog kolegu Stjepana Djedovića koji je također optužen, ali mu je postupak razdvojen zbog bolesti. No, tvrdi da je o navodnom dugu čuo tek od Hrvoja Maleša koji je 2011. postao predsjednik Hajduka.

'Malešu sam rekao da o dugu ne znam ništa i da mi nije jasno zašto me to pita,' posvjedočio je Štimac. Dodao je da je predložio da se zajedno sastanu sa Širićem, ali da je Maleš kazao kako to nije potrebno, iako je ranije govorio da bi se trebali naći sa sucima kako bi se spriječilo suđenje na štetu Hajduka.

Maleš je u ovom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja, a i na sudu je ranije potvrdio da je u dogovoru s Uskokom Širiću ptredao 30 tisuća 'obilježenih' eura za pošteno suđenje. Kazao je da je to učinio jer je, razočaran situacijom u hrvatskom nogometu, htio zaštititi svoj klub.

Štimac je u ovom suđenju trebao svjedočiti još u prosincu, a na sudu se pojavio tek kada ga je na svjedočenje pozvao sud koji u slučaju nedolaska može narediti prisilno dovođenje.

Nakon Štimca na klupu za svjedoke došao je nekadašnji Hajdukov direktor Fredi Fiorentini

Uz Širića na optuženičkoj klupi je bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer, kojeg se tereti da je sa Širićem dogovorio da njegovom klubu za 15 tisuća eura po sezoni također osigura 'pošteno' suđenje.


Nekadašnji Hajdukov direktor Fredi Fiorentini kazao je na suđenju bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću da nikada nije čuo za primanje mita za 'pošteno suđenje'.

'Nikada nisam čuo za pojam naknada za pošteno suđenje', kazao je Fiorentini ističući da Širiću nikada nije nudio nikakav novac, ali da ne zna jesu li to činili drugi.

Kazao je i da je veliku ulogu u izboru sudaca i njihovih kontrolora imao tzv. osječki lobi unutar HNS-a kojemu navodno pripada Širić, ali i njegov sudački kolega Stjepan Djedović koji je također optužen, ali mu je postupak razdvojen zbog bolesti.

'Ako ih je u izvršnom odboru bilo šest do sedam iz Slavonije jasno je da su lako mogli pridobiti još jedan ili dva glasa, osvojiti većinu i diktirati odluke', kazao je Fiorentini.

Prije njega na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i čelnik Hajduka Igor Štimac koji je rekao da nije znao ništa o navodnom dugu Hajduka prema Širiću.

Širića i Djedovića je, kazao je, dugo poznavao kao nogometne suce i dužnosnike HNS-a, a o navodnom je dugu čuo tek od Hrvoja Maleša koji je za predsjednika Hajduka došao 2011.

'Malešu sam rekao da o dugu ne znam ništa i da mi nije jasno zašto me to pita', posvjedočio je Štimac. Dodao je da je predložio da se zajedno sastanu sa Širićem, ali da je Maleš kazao kako to nije potrebno, iako je ranije govorio da bi se trebali naći sa sucima kako bi se spriječilo suđenje na štetu Hajduka.

Maleš je u ovom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja, a i na sudu je ranije potvrdio da je u dogovoru s Uskokom Širiću predao 30 tisuća 'obilježenih' eura za pošteno suđenje. Kazao je da je to učinio jer je, razočaran situacijom u hrvatskom nogometu, htio zaštitit svoj klub.

Uz Širića na optuženičkoj klupi je bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer, kojeg se tereti da je sa Širićem dogovorio da njegovom klubu za 15 tisuća eura po sezoni također osigura "pošteno" suđenje.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima. Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s USKOK-om, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.