TRKAČKA POSLASTICA

Utrka Kutina – Voloder i ove godine u čast Franje Mihalića!

11.09.2016 u 23:12

Bionic
Reading

Tradicionalna međunarodna cestovna utrka na relaciji Kutina-Voloder u sklopu Voloderske jeseni ove će godine 11. rujna doživjeti svoje 16. izdanje, a 15 kilometara dugačka distanca ponovo će se trčati u čast velikana Franje Mihalića, osvajača olimpijskog odličja...

Atletika je u Riju postala najtrofejniji hrvatski olimpijski sport, a trčanje već godina privlači sve veći broj entuzijasta. Tko zna, možda ćemo uskoro dobiti i trkačku Sandru Perković ili Saru Kolak, a jedna od stepenica koju trkač na putu prema vrhu mora proći svakako je i utrka Kutina – Voloder, koja će 11. rujna doživjeti svoje 16. izdanje.

Ova je utrka prvi put organizirana još davnih osamdesetih godina i bila je iznimno popularna te od samih natjecatelja proglašavana jednom od najatraktivnijih u bivšoj državi. U posljednjih sedam godina oživjela je pod organizacijom udruge 'Moslavina U Pokretu' i njezinog čelnog čovjeka, kutinskog trkačkog entuzijasta Danijela Kepea, a prošle je sezone utrka 'Voloderska jesen' službeno ušla u rang najboljih 12 maratona i cestovnih utrka Hrvatske, uz bok iznimno posjećenim maratonima poput Plitvičkog, Zagrebačkog ili Riječkog. Boduje se za sve tri lige cestovnog trčanja u RH.

Kao i prošle godine, trči se u spomen na Franju Mihalića, hrvatskog trkačkog velikana koji je nastupao kao veteran na ovoj utrci u njenim začecima prije tridesetak godina. Riječ je o osvajaču srebrne olimpijske medalje 1956. godine u Melbourneu, pobjedniku velikih svjetskih utrka, legendi svjetske atletike i maratona, a rodom je upravo iz Moslavine, točnije mjesta Ludina u blizini Kutine. Otkad je Franjo s 94 godine preminuo prošle godine u veljači, ova je utrka posvećena njemu.


'Trčanje je uistinu jedan od najzdravijih, najjednostavnijih i najjeftinijih vidova rekreacije čovjeka. Glavni je 'ubojica' šećera/dijabetesa, ali i masnoća u krvi koje dovode do bolesti krvožilnog sustava te na kraju do srčanih i moždanih udara. Trčanjem također održavate tjelesnu težinu i kondiciju, bitno smanjujete stres i nervozu te su ljudi u konačnici sretniji u privatnom, ali i produktivniji u poslovnom životu. Za trčanje vam ne treba neka posebno ekstra oprema, treba vam samo dobra volja i solidne tenisice,' objasnio je sve veću popularnost trčanja direktor utrke Danijel Kepe koji se nada rekordnom broju natjecatelja ove godine.

Na startu se očekuju poznata imena hrvatske atletike, a bit će sigurno i pokoji jaki adut iz susjednih zemalja. Također, rekreativaca će biti i više nego prošlih godina, jer ugodna konfiguracija staze idealna je za početnike.

Utrka počinje 11. rujna u 10 sati na novoizgrađenom kutinskom Trgu, a prijave su par sati ranije u Voloderu, od kuda autobusi voze natjecatelje na start. Pokrovitelji utrke su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Grad Kutina, Grad Popovača i Sisačko moslavačka županija, startnina je 100 kn, a prijaviti se možete ovdje