POSLJEDNJI ADUT

Čilić prošao, ništa od hrvatskog ogleda u Wimbledonu

30.06.2016 u 17:13

Bionic
Reading

Ždrijeb Wimbledona nudio je međusobni ogled dvojice najboljih hrvatskih servera u trećem kolu, no on se neće dogoditi...

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić svladao je Ukrajinca Sergija Stahovskija sa 6-2, 6-7 (6), 6-4, 6-4 i probio se u treće kolo Wimbledona, gdje ga čeka Slovak Lukaš Lacko koji je u 2. kolu svladao Ivu Karlovića sa 6-3, 3-6, 7-6 (5), 6-4 te tako spriječio hrvatski derbi.

Čilić je za pobjedu trebao gotovo tri sata igre, a jedino loše razdoblje u igri imao je u drugom setu, kad je od vodstva 3-2 dopustio Ukrajincu da nizom od 14 poena dođe do prednosti 5-3. Čilić je uspio vratiti 'break' zaostatka, ali je s nekoliko novih promašaja darovao Stahovskiju drugi set.

No, izgubljeni set kao da je razbudio najboljeg hrvatskog tenisača koji je 'breakom' na početku trećeg seta ponovno vratio kontrolu zbivanja na terenu 12 u All England Clubu. Još jedan 'break', u petom gemu četvrtog seta, bio je dovoljan Čiliću za četvrtu pobjedu u isto toliko dvoboja s Ukrajincem koji je prije tri godine na središnjem terenu All England Cluba šokirao sedmerostrukog wimbledonskog pobjednika Rogera Federera.


Čilićev sljedeći suparnik je 28-godišnji Slovak Lukaš Lacko, trenutačno 123. tenisač svijeta, koji je izbacio Ivu Karlovića sa6-3, 3-6, 7-6 (5), 6-4. Čilić i Lacko su odigrali samo jedan meč na ATP turnirima, 2010. godine u francuskom Metzu, gdje je naš tenisač bio bolji u dva seta.

Nakon što je Lacko jednim 'breakom' došao do prvog seta, a Karlović istom mjerom uzvratio u drugom, odluka o pobjedniku trećeg seta pala je u 'tie-breaku'. Karlović je bolje otvorio i poveo 3-1, ali nije uspio zadržati stečenu prednost. Promašeni volej kod 5-5 koštao ga je seta.

Karlović je pri vodstvu 2-1 u četvrtom setu propustio jednu priliku za oduzimanje servisa, a onda je uslijedio ključan 'break' slovačkog tenisača u gemu u kojem je Karlović imao 40-0. Lacko je nanizao pet poena, a na 'break-loptu' je hrvatski tenisač napravio dvostruku pogrešku. Tu prednost Slovak nije ispustio.

Karlović je imao 73 posto pogođenih prvih servisa, zabio je 34 asa, a u poraz ga je odvelo nekoliko izgubljenih poena na drugom servisu u ključnim trenucima dvoboja. Bio je to treći dvoboj Karlovića i Lacka, drugi u Wimbledonu, a Slovak je stigao do svoje prve pobjede te tako uzvratio 'Divu sa Šalate' za poraz u All England Clubu prije sedam godina.

Lacko će u trećem kolu igrati protiv pobjednika dvoboja Marina Čilića i Ukrajinca Sergija Stahovskija, u kojem hrvatski tenisač ima vodstvo od 2-1 u setovima.