BRAVO MARINE

Čilić nakon pet i pol sati stigao do drugog tjedna

30.06.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Marin Čilić uspio je proći treće kolo najvećeg teniskog turnira na svijetu, na travi Wimbledona. Čilić je Querreyja svladao sa 7:6, 6:4, 6:7, 6:7, 17:15

Bio je ovo treći međusobni susret Čilića i Querreya i treća pobjeda našeg igrača, a do sve tri je stigao na travnatoj podlozi.

Plasmanom u 4. kolo Čilić je izjednačio svoj najbolji rezultat u Wimbledonu, prvi put je među najboljih 16 bio 2008. godine.

U 4. kolu u ponedjeljak Čilić će igrati protiv pobjednika susreta između Britanca Andyja Murraya i Cipranina Marcosa Baghdatisa.

Prvi je set Čilić uspio osvojiti iako je Querrey u nekoliko navrata imao dobru priliku riješiti tu dionicu u svoju korist. Nakon što je naš igrač izgubio gem na svoj početni udarac na samome startu, Querrey je stečenu prednost ispustio u osmoj igri iako je imao prednost od 40:0 i tri lopte za vodstvo 5:3. Kod rezultata 5:5 Querrey je imao dvije 'break-lopte', na obje je Čilić promašio prvi servis, ali se uspio spasiti igrom nakon ubačenog drugog servisa. U 'tie-breaku' Amerikanac je stigao do vodstva 5:2, te set-lopte kod 6-5. No, Čilić je uspio osvojiti dva poena na svom servisu, povesti sa 7:6, a tada je Querrey napravio dvostruku servis pogrešku i "poklonio" prvi set našem igraču.

U drugom setu Čilić je bio daleko sigurniji u gemovima na svom početnom udarcu, dok je učestalo prijetio Querreyu oduzimanjem njegova servisa. Jedini 'break' Čilić je napravio kod rezultata 2:2 što mu je bilo dovoljno za osvajanje drugog seta.

Kod 2:2 u trećem setu Čilić je imao jedine dvije prilike za oduzimanje Querreyeva servisa u toj dionici meča, ali našem je igraču nedostajalo preciznosti u odlučujućim trenucima. Čilić je kod vodstva Querreya od 5:4 servisom uspio spasiti set-loptu Amerikanca, ali potom je odigrao vrlo loš 'tie-break' i nizom neprisiljenih pogrešaka omogućio suparniku smanjenje na 2:1 u setovima.

Kriza u koju je Čilić ušao krajem trećeg seta nastavila se i početkom četvrtog. S dvije dvostruke servis pogreške naš je igrač izgubio svoj početni udarac kod rezultata 1:1. Naznake izlaska iz krize Čilić je pokazao u šestoj igri četvrtfog seta u kojoj je s nekoliko vrlo dobrih reterna stigao do dvije prilike za 'break', no Querrey je oba puta ubacio prvi servis i otklonio opasnost.

Ipak, u sljedećem Amerilkančevom servis-gemu Čilić je stigao do 0:40, te odličnim napadom iskoristio drugu 'break-loptu' za poravnanje na 4:4. Pri vodstvu 5:4 Čilić je stigao na dva poena od pobjede povevši sa 0:30 na Querreyev servis, ali potom je Amerikanac tri puta ubacio prvi servis i nije dozvolio Čilić da dođe do meč-lopte. Iako je Čilić igrao bolje u završnici četvrtog seta, to se nije potvrdilo i u 'tie-breaku' u kojemu je s dva nekontrolirana udarca u poenima na svoj servis omogućio Querreyu prednost od 4:1 koju je Amerikanac znao sačuvati za poravnanje u meču.

Do rezultata 5:5 u petom setu niti jedan igrač nije imao 'break-loptu' iako su obojica u nekoliko navrata prijetili, a tada je Čilić spojio nekoliko odličnih reterna i oduzeo servis Querreyu, te stigao u situaciju da servira za pobjedu. Nažalost, odigrao je vrlo loš gem i s nekoliko promašaja vratio Amerikanca u igru. Kod 7:7 Čilić je osigurao novu priliku za oduzimanje serivsa Querreyu koju nije iskoristio, a potom je čak sedam puta držao svoj početni udarac u situaciji kada je servirao za ostanak u meču prije no što je kod 14:14 stigao do nove dvije "break-lopte". No, Querrey je oba puta pogodio prvi servis i još jednom gurnuo Čilića u situaciju da mora servirati za ostanak u meču.

No, nakon što je Čilić izjednačio na 15:15, Querrey je s dvije dvostruke servis pogreške izgubio servis, a Čilić nije propustio drugu priliku odservirati za meč.