NA PUTU PREMA EURU

Na obzoru nasljednice zlatnih kadetkinja i srebrnih juniorki

27.04.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Članice hrvatske ženske juniorske reprezentacije na putu su da izbore sudjelovanje na Europskom prvenstvu u Ankari

Rađa se treća uspješna generacija odbojkašica u 21. stoljeću, neprijeporan je zaključak stručnjaka koji se skrbe o mladim naraštajima. Hrvatska ženska juniorska reprezentacija na nedavnom kvalifikacijskom turniru za odlazak na Europsko prvenstvo osvojila je drugo mjesto u Novom Mestu. Prvo je jamčilo izravan odlazak na kontinentalno natjecanje, što će se održati od 18. do 26. kolovoza u Ankari. Put u glavni grad Turske izborila je reprezentacija Slovenije, koja je, kako to sportaši vole reći, iskoristila prednost domaćeg terena. Selekcija Hrvatske bila je druga u Novom Mestu, pa će od 13. do 15. srpnja sudjelovati na još jednom kvalifikacijskom turniru.

Na tom turniru osim Hrvatske igrat će Bugarska, Francuska i Finska. Dvije najuspješnije vrste s tog natjecanja putovat će na Europsko prvenstvo u Ankaru.

Na kvalifikacijskom turniru u Novom Mestu Hrvatska je pobijedila Sloveniju (3:2), Ukrajinu (3:1) i Španjolsku (3:1), dakle selekcije koje su već sudjelovale na Europskom prvenstvu.

'Upravo to nas ohrabruje uoči završnog turnira i susreta s Bugarskom, Francuskom i Finskom, koje, poput nas, nisu sudjelovale na prethodnom Europskom prvenstvu', ističe Nino Matjačić, glavni trener hrvatske juniorske reprezentacije.

U Novom Mestu hrvatske juniorke izgubile su od belgijskih (2:3) i, na opće iznenađenje, švedskih vršnjakinja (1:3), inače posljednjeplasiranih.

'Unatoč tim porazima od Belgijanki i Šveđanki, tvrdim da je ova generacija (1994. godište) iznimno nadarena. Takvu perspektivnu selekciju nismo imali još od godišta iz 1986. i 1988', ističe Goran Blažić, reprezentativni statističar.

Generacija godišta 1986. osvojila je europsko kadetsko zlato 2003. pod nadzorom trenera Nine Matjačića. Generacija godišta 1988. pod nadzorom trenera Damira Jurka 2005. osvojila je europsko juniorsko srebro.

Iz sastava zlatnih kadetkinja danas su seniorske reprezentativke Senna Ušić, Ivana Miloš i Antonija Kaleb. Iz sastava srebrnih juniorki danas su seniorske reprezentativke Hana Čutura, Ana Grbac i Jelena Alajbeg.

U Novom Mestu boje hrvatske juniorske selekcije branile su - dizačice: Lucija Bojanjac (Mladost, Zagreb) i Ivona Čačić (Mladost, Zagreb); pucačice: Karla Klarić (Volero, Zürich), Lucija Mlinar (Mladost, Zagreb), Laura Miloš (Poreč); korektorice (dijagonalne igračice): Jelena Šunjić (Mladost, Zagreb), Barbara Đapić (Brdo, Split); srednje blokerice: Iva Jurišić (Mladost, Zagreb), Lara Vukasović (Mladost, Zagreb), Mirta Bašelović (Marina, Kaštela), Katarina Pilepić (Rijeka); libero: Nina Mostahinić (Poreč). U stručnom stožeru bili su glavni trener Nino Matjačić i njegovi pomoćnici Goran Jovanović i Dario Fančović te statističar Goran Blažić.

Kamo spada Hrvatska u današnjem odbojkaškom svijetu?

'Dva su dominantna stila. Jedan je azijski, a krasi ga izvanredna brzina, skočnost i refleksi igrač(ic)a te njihova besprijekorna tehnika i upravo nezamislive obrane. Drugi je europsko-južnoamerički, a krasi ga visina igrač(ic)a, snaga te napad i blok. Mi spadamo u tu drugu skupinu', kaže Nino Matjačić.

Od europskih konkurenata razlikujemo se pak po kratkoći zajedničkih priprema.

'U Bruxellesu, primjerice, postoji sportski centar za odbojku, rukomet, košarku i nogomet. U taj centar dolaze nadareni mladi sportaši s 14, 15 godina, gdje žive, treniraju i idu u školu. Neke druge zemlje selekcijama omogućuju višemjesečne pripreme, a ne okupljanje od nekoliko dana', dodaje statističar Goran Blažić.

No upornost krasi naše odbojkaške zanesenjake. U odbojkaškim ljetopisima zlatnim su slovima zapisani uspjesi zlatnih kadetkinja 2003. i srebrnih juniorki 2005. Hoće li mogući odlazak na Europsko prvenstvo u Tursku 2012. donijeti novi sjaj?

'Naravno da nam je rezultat cilj u radu s mladim selekcijama, ali i stvaranje igračica za seniorsku vrstu. Današnja juniorska reprezentacija, nesumnjivo, ima potencijal. Upornim vježbanjem može se mnogo postići u budućnosti. Pa te djevojke već sad, u juniorskoj dobi, imaju seniorsku visinu!', zaključili su Nino Matjačić i Goran Blažić.