CRNA BILANCA

Auto-moto sport uzeo je previše života

24.10.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Auto-moto svijet u nedjelju je uzeo još jedan život. Na utrci Velike nagrade Malezije poginuo je talijanski motociklist Marco Simoncelli. Nažalost, smrtni slučajevi u auto-moto svijetu nisu rijetkost. Istina, kroz godine broj tragedija je smanjen, ali i jedan izgubljen život je previše

Cijeli svijet potresla je tragedija Talijana Marca Simoncellija koji je izgubio život u motociklističkoj utrci na Velikoj nagradi Malezije. Njegova tragedija još je jednom upozorila sve one koji se bave auto-moto utrkama koliko je to opasno.

Od svojih početaka auto-moto sport se suočava s tragedijama na utrkama. Toga nisu lišeni ni Formula 1, ni moto sportovi, ni reli natjecanja. Svi oni imaju podužu listu vozača koji su tragično preminuli.

U počecima utrka tragične nesreće bile su praktički svakodnevne. Recimo, u Formuli 1 je od 1952. do 1980. poginuo čak 41 vozač, da bi se se od 1980. sve popravilo, pa ih je do danas poginulo šest. Od velikih imena koja su izgubila život u bolidu, tu su veliki Brazilac Ayrton Senna koji je poginuo 1994. godine te Gilles Villeneuve koji je stradao 1982. godine.

Dok je u Formuli 1 napretkom tehnologije povećana i sigurnost pilota u bolidu, u motociklizmu takvo što nije baš previše moguće. Motociklisti nemaju nikakvu fizičku zaštitu osim prsluka i kacige. Od kada se počeo voziti MotoGp, poginulo je 25 motociklista. I tu je najviše smrtnih slučajeva bilo u počecima natjecanja, pogotovo 50-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. No ono što zabrinjava jest da su u usporedbi s Formulom 1, u MotoGP-u u od 2003. do nedjeljne Velike nagrade Malezije poginula trojica natjecatelja – Kato, Tomizawa i Simoncelli.

U cijeloj priči o pogibijama u auto-moto sportu ne smijemo zaboraviti ni tragedije u natjecanjima kao što je Isle of Man, reliju Dakar i drugim tipovima utrka. Svima je nažalost zajedničko da su ubrali žrtve. U reliju Dakar je dosad 24 vozača izgubilo život, Isle of Man je uzeo čak 237 života.

Vjerojatno svatko tko se bavi ovim sportovima ima na umu s kakvim se rizikom suočava svakim izlaskom na stazu. No, ipak nitko nije pripremljen kada se ono najgore dogodi. Nadamo se samo da će fatalnih nesreća biti što manje.

Samo koji tjedan prije Simoncellija u SAD-u je poginuo Dan Wheldon