NEUNIŠTIVI HEROJ

Teško stradali bivši vozač Formule 1 osvojio zlato u Riju!

15.09.2016 u 11:03

Bionic
Reading

Talijanski vozač Alex Zanardi osvojio je svoje treće paraolimpijsko zlato ove srijede u Riju, trijumfom u utrci ručnih bicikala kojim je još jednom potvrdio svoju sportsku veličinu...

Iskusni 49-godišnji Talijan istinski je primjer neuništivog sportskog duha. Bivši vozač Formule 1 koji je svoje najslavnije automobilističke dane doživio u utrkama američkog CART-a doživio je strašnu nesreću u utrci IndyCara 2001. godine na Lausitzringu, u kojoj je na licu mjesta izgubio obje noge i jedva preživio, no to ga nije slomilo.

Zanardi se nakon nesreće nastavio utrkivati u automobilima podešenima za upravljanje isključivo rukama, pa čak i pobjeđivao za volanom svog BMW-a na Svjetskom prvenstvu turističkih automobila (WTCC).

Od 2007. godine Zanardi je također počeo voziti ručni bicikl i s vremenom postao najbolji na svijetu. Na Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojio je dvije zlatne medalje, a u Riju je ove srijede obranio titulu u disciplini kronometar i približio se novoj dvostrukoj kruni uoči cestovne utrke.

'Osjećam se sretnim. Osjećam da je život koji imam privilegija kojoj nema kraja. Tu gdje je sada Olimpijski stadion osvojio sam u IndyCaru svoju prvu pole poziciju i ovo je za mene bio poseban trenutak', izjavio je Alex Zanardi nakon trećeg osvojenog paraolimpijskog zlata i zatim dodao:

'Obično ne mislim da se Bog bavi ovakvim stvarima, ali ovaj put sam morao podići pogled i zahvaliti mu.'

'Kad se nađeš u određenoj situaciji, moraš odlučiti kamo želiš ići i fokusirati se na ono što želiš postići. Bilo da se radi o velikoj, bilo o maloj stvari, možeš to ostvariti korak po korak', zaključio je velikan koji je svojim sportskim uspjesima postao inspiracija mnogima...