SAMMIRU ČUDO OD SUIGRAČA

Nova 'bomba'! Kinezi zadominirali nogometnim tržištem

03.02.2016 u 11:32

Bionic
Reading

Svakog nogometnog prijelaznog roka gledamo isti film. Veliki europski klubovi biraju iz cijeloga svijeta i dovode igrače po svom izboru bez ozbiljnije konkurencije s drugih kontinenata. Do ovog vikenda...

Vijesti iz Kine sugerirale su da će najmnogoljudnija nacija svijeta početi ozbiljno privlačiti nogometne superzvijezde. Kinezi su prije nekoliko godina zabranili vlastitu ligu zbog smrada korupcije, a kada su je revitalizirali odlučili su je podići u svjetski vrh.

Mame basnoslovnim ciframa Rooneya, Ibrahimovića i ostale, daju svojim igračima 'bogovske' uvjete, infrastrukturu dovode do savršenstva, zaluđuju puste milijune navijača koji mogu napuniti malo more, a ne stadione... Pokreću proces koji može iz temelja uzdrmati temelj dosadašnjeg nogometnog poretka.

Ne razmišljaju samo na duge staze, žele proces akcelerirati što je više moguće. Novac im nije nikakav problem, najveća mana u ovoj fazi projekta je što kinesku nogometnu ligu najbolji (još uvijek) ne shvaćaju ozbiljno. Tako se mislilo do ovog vikenda...


Onda je krenulo! Doveli su u svoju ligu Gervinha iz Rome za 18 milijuna, unutar lige je prešao Brazilac Elkeson za još veći iznos, i brzo su prešli na viši nivo. Doveden je Ramires iz Chelseaja, Martinez iz Atletica i, posljednji, Teixeira iz Šahtara. Njih trojicu platili su ukupno 120 milijuna eura. U Kini prijelazni rok traje još mjesec dana, a već sada imaju pet od šest najunosnijih transfera ove zime. A niti jedan od petorice nije stariji od 30 godina. Sljedeći bi mogao biti Yaya Toure, bilo odmah bilo nakon sezone.

Teixeira je prešao u Jiangsu Suning gdje ga čeka razigravač Sammir. Bit će to najbolji suigrač kojega je Sammir imao još od Luke Modrića, a poznato je da njihov klub mami i Zlatana Ibrahimovića. Teixeiru su Šahtaru platili 50 milijuna eura, naći će se nešto i za čudesnog Šveđanina. Kineski ulazak u nogometno tržište ozbiljna je prijetnja uhodanoj europskoj 'hegemoniji'.