ISTRAŽILI SMO

Tko stoji iza transfera Kovačića u Real: Mamić mlađi ili netko drugi?

20.08.2015 u 15:22

  • +4

Mateo Kovačić predstavljen je navijačima Real Madrida

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Nakon što je ugledni britanski list Guardian prvi objavio kako je Mario Mamić, sin izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, zastupnik Matea Kovačića prilikom prelaska iz Intera u Real Madrid većina ljubitelja nogometa u Hrvatskoj nije bila iznenađena. Konačna potvrda kako mladi menadžerski dvojac Mamić & Vuksan stoji iza senzacionalnog transfera, vrijednog više od 30 milijuna eura, potvrdilo je i svečano Kovačićevo predstavljanje na Santiago Bernabeuu

Sličan scenarij viđen je u gotovo svim većim transferima Dinama posljednjih godina, uključujući i one Luke Modrića iz Dinama u Tottenham te nakon toga iz Tottenhama u Real Madrid. Naravno, od prije je poznato kako po slovu zakona, djeca i rodbina nogometnih dužnosnika ne smiju biti uključena u nogometne transfere pa je tako poznato kako na papiru Mario Mamić već duže vrijeme ne prodaje i ne zastupa igrače kao licencirani Fifin menadžer.

Na Kovačićevu predstavljanju u Madridu njegovi menadžeri Mario Mamić, sin Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka, zatim Danijel Koraja i Nikky Vuksan pratili su događaj iz drugog reda dvorane izvijestila je Hina. Ni Mamić ni Vuksan, koji je u Milanu talijanskim medijima davao izjave, nisu htjeli govoriti.

'Hrvatskim medijima ne dajem izjave. Talijanskima da. U budućnosti će se to možda promijeniti, no zasad je tako', rekao je Vuksan na stepenicama stadiona Santiago Bernabeu uoči Kovačićevog izlaska na teren.

Kada je službeno u pitanju transfer Matea Kovačića u Real Madrid, vrijedan oko 30 milijuna eura, na Transfermarktu se kao Kovačićeva zastupnika navodi svjetski poznata agencija Mondial Sports Management & Consulting Sarl koja na svojoj listi ima svjetski poznate igrače kao što su Cavani, Coutinho, Fernandinho, Ramires, Matić, Ćorluka i drugi. Na listi je i nekoliko trenera, među kojima su naš Slaven Bilić, Dunga i Zico.

Međutim, kada je agencija Mondial Sports Management & Consulting Sarl u pitanju, na njihovim web-stranicama može se pronaći kako je zastupnik za Hrvatsku Rade Lasić. Riječ je o bivšem članu Hajdukovog Nadzornog odbora koji se otisnuo u menadžerske vode. U Hajduk je, kako doznajemo, stigao kao 'čovjek od povjerenja Željka Keruma', a u krugovima branitelja poznat je i pod činom pukovnika te kao jedan od ljudi koji su rukovodili vojno-redarstvenom akcijom Oluja.

'Sa sigurnošću mogu potvrditi da agencija Mondial Sports nije sudjelovala u transferu Matea Kovačića iz Intera u Real. Kako se dogodio ovaj transfer, ja Vam zaista ne znam reći. Znam isto koliko i vi iz medija. Kako i zašto se Mateo Kovačić nalazio na popisu igrača naše agencije priča je koja meni nije dostupna jer ja sam ipak samo suradnik agencije Mondial Sports', kazao je za tportal.hr Lasić koji je tako na jedan način demantirao Transfermarkt te ujedno možda i podigao prašinu.

Stoga se svi možemo upitati: tko službeno stoji iza transfera Kovačića u Real? Je li tvrtka Mondial Sports Management & Consulting samo paravan za legalan posao?

Nepobitna je činjenica kako su Mamić mlađi i Vuksan viđeni u Madridu, a od prije je poznato kako se upravo Mateo Kovačić često mogao vidjeti tijekom godišnjeg odmora u društvu Vuksana što potvrđuju i fotografija s elitne španjolske destinacije Ibize koje su objavljivali na Instagramu.

Kada se podvuče crta, transfer je na papiru vjerojatno čist kao suza, ali kao i obično repovi će još dugo ostati. Ionako je u cijeloj priči najvažnija provizija, a ako će Kovačić imati plaću od oko četiri milijuna eura po sezoni, što bi bilo značajno povećanje u odnosu na Inter (tamo je imao između 2 i 2,5 milijuna, op. a.), onda je jasno da će sve strane biti zadovoljne. Pa čak i agencija Mondial Sports Management & Consulting ako je s njom, kao što tvrdi Transfermarkt, dogovoren  ovaj posao kako bi se zaštitili oni koji pravo ne bi smjeli raditi taj posao. Lukava hrvatska posla...

Fireball ...

A photo posted by Mateo Kovacic (@kovm20) on



Rade Lasić, suradnik agencije Mondial Sports Management & Consulting Sarl koja se, prema Transfermarktu, službeno vodi kao Kovačićev zastupnik