OTKRIVAMO ZAŠTO

Za Uefine kazne, HNS može kriviti samo sebe!

24.07.2015 u 16:45

Bionic
Reading

Nije kažnjena Hrvatska. Nisu kažnjeni građani ove zemlje, njene institucije, Vlada, Milanović, Sabor ili hrvatski turizam. Kažnjen je Hrvatski nogometni savez. Kaznila ih je UEFA, a za to krivicu snose sami, zaključuje Mac, korisnik community portala Tribina.hr

Na portalu Tribina.hr nakon Uefine kazne oduzimanja boda Hrvatskoj, uz novčanu kaznu i zabranu gledatelja, razvila se rasprava među korisnicima, a svoje mišljenje iznio je i korisnik Mac, koje prenosimo u cijelosti:

'Kriva je percepcija da UEFA ovom ili bilo kojom drugom kaznom kažnjava ustaštvo u Hrvata ili nacističko orijentiranje hrvatskog navijača. UEFA-u to ne zanima jer navijač nije član njene organizacije. UEFA kažnjava nerad i nemar HNS-a koji dozvoljava to na Uefinim natjecanjima. Alibi da se ne može utjecati na slobodnu volju navijača da rade ili viču što žele nije valjan, onog trenutka kad je HNS odlučio sudjelovati u UEFA natjecanju. Tada je i prihvatio njena pravila igre koja su jasna i nedvosmislena. Jedino pitanje je - je li kazna poštena prema počinitelju prekršaja, u ovom slučaju HNS-u?

Rekapitulirajmo. Samo u ovom ciklusu HNS je kažnjavan već tri puta prije svastike, a slobodno možemo brojati i Šimunićevu solažu kao prekršaj koji se uzima u obzir, barem neformalno. Kad netko i nakon tri kazne i četvrti puta zabrlja, onda je jasno da kažnjavanje u tom obliku nema željeni efekt. Dapače, nakon drame sa Šimunićem i kazne za Italiju, vrh HNS-a (čitaj Šuker, Mamić, Vrba) su na sva usta hvalili 'sjajnu' atmosferu s Norveškom netom nakon što je utakmica završila. Na toj utakmici se moglo sa tribina čuti sve od ZDS pa do ‘ajmo, ajmo ustaše’.

Gospoda iz HNS-a su unatoč tome hvalili atmosferu jer oni u takvim skandiranju u suštini ne vide ništa loše. Treba se sjetiti da se radi o ljudima koji bez problema nazivaju ministre krvoločnim Srbima ili se naslikavaju na grobovima nekih od najvećih fašističkih zločinaca koje povijest pamti. Tek kad je UEFA odrezala novu kaznu su promijenili ploču i 'shvatili' da atmosfera protiv Norveške nije bila 'sjajna', kao što nije bilo 'sjajno' i 'dirljivo' kako emotivni Joe pjeva ode domovini. No, UEFA nije kažnjavala samo zato jer navijači skandiraju, nego i zato jer vrh HNS-a to prešutno ili čak otvoreno odobrava. Opet, nisu kaznili navijače jer nad njima nemaju ovlasti, ali kad vide da njihovi članovi sami hvale atmosferu koja krši direktno njihove propise, što im drugo preostaje nego da kazne takav Savez?

Budimo sasvim otvoreni. Nakon svih tih sitnih delicija, od Joea pa do Norveške, kada bi UEFA kažnjavala navijače direktno, za svastiku bi dobili desetljeće kazne izbivanja s nogometne scene. Svastika je vjerojatno najgori prekršaj koji se može počiniti po strogim UEFA antirasističkim i antifašističkim pravilnicima i nema diskusije da bi se direktni krivac sankcionirao drastično. No, UEFA ne traži direktnog krivca jer on nije njen član, to je posao za sudstvo i policiju. UEFA kažnjava organizatora tog događaja, a s obzirom da oni zaista nisu direktno iscrtali svastiku po terenu, kaznili su ih kako po rasporedu i redu već ide. Nakon prazne tribine, pa praznog stadiona, prešlo se na oduzimanje bodova + prazni stadion i novčana kazna. Slijed je logičan i lak za shvatiti i pratiti, ne treba niti puno mašte da se zamisli koji je sljedeći korak, ako i oduzimanje boda ne pomogne da HNS svoj posao, naglašavamo posao, shvati ozbiljno.

Kazna se treba tumačiti i kao kazna za nesposobnost, jer UEFA-u ne zanima razlog zašto se crtaju svastike, njih zanima samo zašto HNS nije dorastao tome da se to ne događa. Zašto u Njemačkoj, Nizozemskoj ili Poljskoj nema nacrtanih fašističkih simbola na terenu na utakmicama u organizaciji njihovih Saveza, a na utakmici u organizaciji HNS-a toga ima? Možda su ostali Savezi efikasniji u sprečavanju toga, a možda njihovi navijači nemaju želje niti potrebe to raditi, ali u bilo kojem slučaju, ti Savezi su očito poduzeli neke mjere da se to ne dogodi. HNS nije, ili barem nije dovoljne.

Korijen cijelog problema je lako povući do HNS-a. HNS sam priznaje da Hrvati nisu nacisti niti fašisti, da je ovakav incident simbol mržnje prema HNS-u i otpor dijela navijača, a ne izražaj nacizma. Pitanje je, ako su svjesni da se radi o antagonizmu prema njima samima, zašto nisu u stanju detektirati u čemu je problem? Ili ako jesu, zašto ne poduzmu ništa da izglade probleme? Ili ako poduzimaju nešto, zašto to nema efekta? Odgovor na bilo koje pitanje direktno implicira da HNS nešto nije uradio kako spada i, evo, zbog toga je kažnjen, a ne zato jer su Hrvati fašisti pa su i pisma Milanovića Platiniju potpuno nepotrebna. Platiniju ne treba objašnjavati da Hrvati nisu fašisti jer njega to ne zanima, njemu treba objasniti zašto HNS ne može ili ne želi riješiti uzroke zbog kojih se ovakave stvari događaju. O tome bi Milanović morao pisati ako želi 'oprati' hrvatski nogomet pred UEFA-om.

Pitanje je i dalje - što dalje? Već po prvim reakcijama HNS-a je očito da se oni ponovo bave krivim stvarima. Ponovo pričaju o huliganima među navijačima i mogućim problemima na Malti ili čemu već. To nije njihov posao! To da se otkriju počinitelji s Poljuda i da se spriječi da huligan prekine utakmicu na Malti je posao policije, a ne Šukerov. Šukerov posao je da stvori uvjete u nogometu u kojima tako nešto neće biti niti prijetnja, da se ne mora razmišljati o takvom čemu, a posao Zorana Cvrka i sigurnosti HNS-a je da se na domaćim utakmicama ne događaju incidenti. Posao će im ponovno biti olakšan praznim tribinama, ovaj put neće biti niti na Poljudu pa će biti zanimljivo vidjeti jesu li sigurnosni velemajstori iz HNS-a dorasli zadatku osigurati prazni stadion u Maksimiru ili gdje god da se igra. To je ono o čemu bi HNS trebao brinuti.

Koraci prema tome su da se jasno i deklarirano ograde od bilo kojeg oblika fašizma kao neprihvatljivog. Problem je slijedeći; to ne zvuči uvjerljivo iz usta Davora Šukera jer bi on prvo morao objasniti svoju sliku s Pavelićevog groba, a tek onda dijeliti lekcije navijačima. Predsjednik Saveza koji se poklonio vođi fašističkog režima nije u poziciji da se ograđuje od fašizma navijača. Navijači, a vjerojatno i Platini, bi voljeli čuti prvo Šukerovo objašnjenje te slike, a onda slušati o tome da HNS ne podržava fašizam. Navijači bi voljeli čuti Mamića kako se ispričava za izjave o 'Srbinu' Jovanoviću pa da onda tek poradimo na iskorijenjivanju 'ajmo, ajmo ustaše' sa tribina. A možda i najvažnije, javnost bi voljela prvo čuti vodstvo HNS-a kako jasno i nedvosmisleno osuđuje Šimunićevo skandiranje i oštro kažnjavanje takvog ispada, a tek onda da se prodika drži tribinama zbog iste stvari. Dok se HNS sam sa sobom ne usuglasi o stavu prema fašizmu, to im je slaba točka, Ahilova peta ako hoćete, a tu slabu točku navijači koji su protiv ovog vodstva HNS-a će debelo koristiti i igrati na tu kartu koliko god mogu. Uostalom, HNS im to i svojim ponašanjem daje za pravo...'