NOGOMETNI VITEZ

Preminuo legendarni Sir Bobby Robson

31.07.2009 u 12:31

Bionic
Reading

U 76. godini života prestalo je kucati srce jednog od najboljih engleskih nogometnih trenera svih vremena. Bobby Robson godinama se borio s rakom pluća i mozga, a noćas je umro mirno u u snu, u okruženju supruge i najbližih članova obitelji

Robsonova obitelj je objavila da će sprovodu, prema pokojnikovoj želji, prisustvovati samo članovi obitelji te medije i javnost mole za poštovanje privatnosti.

Robson je kao igrač bio napadač i 18 godina karijere proveo je u dresovima Fulhama i West Bromwich Albiona. Naglašenu popularnost i titulu Sir zaslužio je kao trener. Najveći dio karijere, čak 13 godina, proveo je u Ipswichu, koji je doveo do naslova u FA kupu i Kupu Uefa. Zbog tih dostignuća i vjernosti, ispred njihovog stadiona stoji spomenik Robsonu.

Nakon toga, osam je godina proveo na kormilu engleske reprezentacije, a selektorska epizoda okončana mu je polufinalom na SP-u 1990. godine. Uslijedio je odlazak u inozemstvo i Robson je idućih devet godina radio u PSV-u, Sportingu, Portu i Barceloni. Na Camp Nou prevoditelj mu je bio Jose Mourinho kojega je Robson obučio za trenera. Rezultati sugeriraju da je izuzetno talentiran i kao mentor.

Posljednji posao na klupi bio mu je angažman u Newcastleu, gdje se zadržao pet godina i 2004. godine vodio svoju posljednju, 1446. utakmicu u karijeri.

Iza njega je ostala golema nogometna baština i predan humanitarni rad koji mu je osigurao poštovatelje i izvan domene sportske javnosti.