LJUBIČASTA RENESANSA

Uspon Fiorentine: u kolijevci calcija rađa se velika momčad

19.04.2013 u 08:43

Bionic
Reading

S mladim trenerom Vincenzom Montellom i čak 22 nova igrača u odnosu na prošlu sezonu, hit-momčad Fiorentina već sada ima šansu dosegnuti Ligu prvaka, ali to je samo početak...

Firentinski trg Piazza Santa Croce još je u 16. stoljeću postao poprište igre poznate pod imenom giuco del calcio fiorentino – u njoj se mogu naći korijeni sporta koji Talijani i danas zovu calcio. Druga po značenju nogometna znamenitost najvećeg grada u Toskani je Stadio Artemio Franchi – dom gradskog kluba još otkako je 1931. prvi put zaigrao među talijanskom elitom. Dok su na Piazzi igrali članovi vladajuće obitelji Medici, stadionom su stoljećima kasnije u ljubičastom dresu defilirali nogometni aristokrati: Roberto Baggio, Gabriel Batistuta, Rui Costa...

Danas je Artemio Franchi (kapacitet: 47.290) možda i najuzbudljivije mjesto u Serie A. U ligi koja gubi gledatelje, Fiorentinin stadion bilježi porast posjećenosti od 20 posto u odnosu na prošlu sezonu. Ti posjetitelji uživaju u atraktivnom, ali efikasnom nogometu – od 16 prvenstvenih utakmica, domaći su dobili 11, remizirali u četiri, a izgubili samo jednu – te svjedoče potpunoj renesansi momčadi koja je još lani proglašena za izgubljeni slučaj. Iako je po svemu još uvijek 'work in progress', nalazi se na četvrtom mjestu ljestvice i s vrlo povoljim rasporedom do kraja dočekuje rasplet. Liga prvaka? Nije uopće nemoguće...

Kad je prošlog tjedna talijanski nogomet ostao bez predstavnika u polufinalima europskih klupskih natjecanja (treću godinu zaredom!), velik dio analitičara naveo je gospodarsku krizu kao razlog zašto Serie A više nije konkurentna najvećima. I Juventusov trener Antonio Conte imao je obraza spomenuti nešto slično, iako je njegov klub u posljednje tri sezone na transfere potrošio više od ijednog polufinalista Lige prvaka... Svima njima kontru je lupio Cesare Prandelli, izbornik-progresivac kojeg će okorjeli tradicionalisti možda nazvati i mistikom: 'Kad se ne možete pozvati na gospodarske resurse', poručio je, 'onda je vrijeme za nove ideje.'

Nove ideje – to je upravo ono što se trenutno događa u Firenci. Mladi i ambiciozni trener Vincenzo Montella, nevjerojatna 22 (!) nova igrača u momčadi, drugačiji stil igre i općenito drugačiji pristup nogometu. Rezultati? U odnosu na ovo doba prošle sezone, Fiorentina ima 18 bodova više na kontu, zabila je 26 golova više i bori se za Ligu prvaka, a ne, kao lani, za opstanak. Stadion Artemio Franchi pohodilo je 80 tisuća ljudi više nego 2011./12..

Kako je došlo do takvog preobražaja

U finišu prošle sezone momčad je pucala po šavovima. Svađe među igračima pretvorile su se u otvorene sukobe, a dno je dotaknuto dva kola prije kraja, kad je trener Delio Rossi (doveden ranije u sezoni da zamijeni neuspješnog Sinišu Mihajlovića) na terenu je fizički napao mladog srpskog igrača Adema Ljajića – nakon što je ovaj reagirao na vađenje s terena ironično pokazavši treneru palac gore. Trener je smjesta otpušten.

A onda je na scenu stupio sportski direktor Daniele Prade, imenovan odmah po završetku prvenstva u kojem su ljubičasti nekako uspjeli sačuvati prvoligaški status. Ono što je on napravio u ljetnom prijelaznom roku još će se dugo prepričavati ne samo u Italiji – svojim potezima privukao je pozornost i premierligaških klubova koji ga vrbuju u svoje redove.

Doveden je Vincenzo Montella, tek 38-godišnji trener s velikim potencijalom koji je prošle sezone napravio čuda s Catanijom; Prade je s njim postao blizak dok je radio Romi, a prijašnji centarfor poznat pod nadimkom L'Aeroplanino (aviončić) igrao za nju. Osiguran je ostanak Stevana Jovetića i Adema Ljajića, dvojice mladih i silno talentiranih ofenzivaca. Problematičnim igračima pokazana su izlazna vrata, a na nekima od njih još se nešto uspjelo i zaraditi: to su, između ostalih, bili Alessio Cerci (za 2,5 milijuna eura u Torino), Valon Behrami i Alessandro Gamberini (obojica u Napoli za blizu 10 milijuna). Velika je šteta bila što je standardni talijanski reprezentativac i dotad ključni Fiorentinin igrač Riccardo Montolivo morao zbog prethodnog dogovora bez odštete biti pušten u Milan, ali i to je Prade uspio nadoknaditi.

David Pizzaro iz Rome, Facundo Roncaglia iz Boca Juniorsa i legendarni Luca Toni iz Al-Nasra (Dubai) došli su besplatno; krilo Juan Cuadrado i vratar Emiliano Viviano došli su na posudbe s opcijom kupovine; pomalo zaboravljeni Antonio Aquilani kupljen je iz Liverpoola za samo 2,5 milijuna eura, a za istu cifru i srpski branič Nenad Tomović iz Genoe. Iz španjolskog Villareala, još donedavno sjajne momčadi koja je potonula u drugu ligu, za 'bagatelu' su dovedeni stoper Gonzalo Rodriguez (1,5 milijuna eura) i odlični veznjak Borja Valero (7 milijuna).


Svi su postali važni prvotimci. 'Kriterij odabira igrača bio je da se stilom i karakteristikama uklapaju u Montelline ideje', rekao je Prade. 'Trener može napraviti puno toga, ali samo ako ima odgovarajuće igrače.' Na kraju, posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka sportski je direktor uspio obaviti i kontroverznu trampu Nastasić-Savić s Manchester Cityjem: obojica su vrlo mladi, iznimno talentirani stoperi, samo što se prvi znatno bolje od drugoga snašao na Etihadu, dok Crnogorac na Franchiju pruža čak bolje igre od Srbina. Svi zadovoljni, ali Fiorentina je ipak nešto zadovoljnija zbog 'sitnice' od 15 milijuna eura koji su završili na njenom računu kao dio razmjene...

S ovom naizgled zbrda-zdola skupljenom ekipom i ogromnim entuzijazmom trenera koji je još uvijek na početku svog puta, Montella je krenuo osvajati simpatije navijača i bodove u prvenstvu. I ide mu više nego dobro. Fiorentina je momčad izrazito orijentirana na posjed lopte, bez obzira igrala u sustavu 3-5-2 ili 4-3-3, koji je počela koristiti u drugoj polovici sezone.

U obrani su Rodriguez, Savić i Roncaglia prilično sigurno u baratanju loptom, dok Pizzaro obično igra u 'Pirlo-ulozi' povučenog playmakera. U najvećem broju susreta Montella je koristio vezni red bez pravog 'razbijača' – uz Pizzara su najčešće i Aquilani i Valero; na desnom boku odlično igra veliki dribler Cuadrado, dok je na lijevom u pravilu kapetan Pasqual, koji je s 2,6 uspješnih nabacivanja po utakmici u samom vrhu Serie A. U napadu Montella podjednako koristi dvije varijante: onu u kojoj Jovetić igra iza klasičnog centarfora Tonija, kao i onu gdje je on prva špica, a iza njega djeluje Ljajić.

Samo su Juventus i Roma postigli više golova od Fiorentine ove sezone; samo je budući prvak iz Torina primio manje suparničkih udaraca na gol od ljubičastih, koji to ponajprije imaju zahvaliti svojoj sposobnosti držanja lopte u posjedu. Posljednji djelić ove zaista neobične slagalice je Gianni Vio – kontroverzni 'guru za prekide' čiju čudesnu priču možete pročitatiovdje. 17 prvenstvenih golova (29 posto) je Fiorentina ove sezone postigla iz prekida, što je podatak koji joj svakako donosi još jednu prednost u odnosu na druge.

Montella kaže da je sve dosad postignuto samo temelj za budućnost. 'Momčad je postigla izvrsne rezultate, ali vidljivo je da možemo još puno rasti. Ne možete sve napraviti u jednoj godini, ali ovo je dobar početak', kaže on. Ipak, mogao bi napraviti jako puno – Fiorentina je ovog tjedna ispala iz kupa u polufinalu protiv Rome, ali u prvenstvu je na četiri boda zaostatka za Milanom, odnosno trećim mjestom koje donosi plasman u Ligu prvaka. No rossoneri za vikend gostuju kod Juventusa, dok u Firencu dolazi Torino; ljubičasti do kraja sezone imaju još Sampdoriju, Sienu i Pescaru u gostima te Romu i Palermo na svom terenu... Prilika se nudi, ali trener je odavno nadmašio sva očekivanja i nitko mu ne želi stavljati novo breme rezultata na leđa; jasno je da se Fiorentina priprema za budućnost.


Poznati engleski stručnjak za taktiku Michael Cox smatra da će momčad iduće sezone napasti talijanski naslov. 'Prade, Montella i Vio postali su Fiorentinin 'dream team'. U ovoj sezoni postavljaju temelje za godine koje dolaze', napisao je. Sportski direktor Prade je u međuvremenu, u zimskom prijelaznom roku doveo još neke igrače. Iz Villareala je za 10 milijuna eura došao još jedan nogometaš, sjajni talijanski ofenzivac Giuseppe Rossi – prije teške ozljede koja ga je na godinu dana udaljila s terena bio je na meti najvećih europskih klubova; za 2,7 milijuna je iz varšavske Legije doveden 19-godišnji ofenzivni veznjak Rafal Wolski, za kojeg mnogi kažu da je jedan od najtalentiranijih igrača svoje generacije. Obojica će se ovog mjeseca vratiti u puni trening. Tu je i mladi urugvajski reprezentativac Matias Vecino (2,3 milijuna), također ofenzivni veznjak, a iz Genoe će se s posudbe vratiti Mattia Cassani, jedan od najboljih talijanskih bočnih braniča.

A tko zna koga će Prade još privući na ljeto... 'Ugodno nas je iznenadilo to što su rezultati došli tako brzo', priznao je on. 'No to nas nije odvratilo od našeg pravog projekta, koji je planiran na duge staze', dodao je.

Je li sada stadion Artemio Franchi poprište nogometne renesanse u ljubičastom? Rađa li se novi 'calcio fiorentino'? Ne možemo još sa sigurnošću reći, ali nemojte reći da niste upozoreni...