VEČERAS NA STAMFORD BRIDGEU

Osveta Chelseaja ili potvrda Barcine dominacije?

18.04.2012 u 09:05

Bionic
Reading

Nakon uzbudljivog prvog polufinalnog dvoboja, u kojem je Bayern iznenadio favorizirani Real, večeras na Stamford Bridgeu igraju Chelsea i Barcelona. Mogu li igrači Roberta di Mattea iznenaditi ponajbolju svjetsku momčad ili će Barca potvrditi da je njihov posljednji dvoboj nezasluženo pod povećalom zbog suca Ovreboa?

Iako su sva četiri polufinalista ovogodišnje Lige prvaka jaka i svaki bi se okršaj mogao smatrati velikim, sudbina je htjela da se u polufinalu sastanu – dužnici. Jer i Real i Bayern znali su odigrati velike utakmice, baš kao i Chelsea i Barcelona. A svi se sjećamo uzvrata u polufinalu ovog natjecanja u sezoni 2008/2009. U prvoj utakmici na Nou Campu bilo je 0:0, da bi uzvrat u Londonu protekao u režiji norveškog suca Toma Henninga Ovreboa, kojem su domaćini poslije nabrojali četiri velike greške na njihovu štetu - nedosuđena penala. Pogodak za finale Guardioline momčadi postigao je Iniesta u 90. minuti, što je bio dokaz da je sreća definitivno okrenula leđa londonskoj momčadi.

Bilo je i prije utakmica Barcelone i Chelseaja. U sezoni 2006/2007. londonsku je momčad vodio Jose Mourinho, dok je momčad s Nuo Campa vodio Frank Rijkaard, i bile su to jedine dvije utakmice ovih klubova koje nisu imale veliku rezultatsku težinu jer snage su odmjerili u skupini. U Barceloni je bilo 2:2, dok je u Londonu slavio Chelsea rezultatom 1:0. Te su sezone 'bluesi' otišli do polufinala u kojem su pali protiv Liverpoola nakon penala. Prethodne dvije sezone Chelsea i Barcelona igrali su u osmini finala, a zanimljivo je da su i u te dvije sezone momčadi vodili isti treneri – Mourinho i Rijkaard.

U sezoni 2005/2006. Barcelona je kapitalnu prednost stekla već u gostima, a tu su utakmicu obilježili autogolovi – Motta je zabio za Chelsea, a Terry za Barcelonu, da bi pobjedu Barci osigurao Eto'o u 89. minuti. Uzvrat je praktički bio formalnost jer je Ronaldinho u 72. minuti potvrdio Barcin prolaz, da bi Lampard u zadnjim sekundama utakmice spasio Chelsea od poraza. Barca je nakon tog uspjeha otišla do kraja, a u finalu je svladala još jednu londonsku momčad – Arsenal.

Chelsea je jedini prolaz protiv Barcelone izvukao u sezoni 2004/2005, također u uzbudljivim ogledima. No nije nevažno spomenuti da je u dvije utakmice Barcelona zabila više golova (pet) od suparnika jer u prvoj utakmici, u pobjedi Barce 2:1, sva tri gola su djelo Mourinhovih igrača – zabijali su Maxi Lopez, Eto'o te Belletti, s time što je ovaj posljednji zatresao svoju mrežu. Uzvrat u Londonu bio je spektakularan. Već nakon 19 minuta Chelsea je vodio 3:0 (Gudjohnsen, Lampard, Duff), ali je Ronaldinho s dva gola vratio neizvjesnost. Ipak, John Terry u 76. minuti pogađa još jednom i odvodi Chelsea u četvrfinale, potom i u polufinale, gdje su im se suprotstavili 'redsi'.

Prvi ogled u Ligi prvaka Chelsea i Barcelona imali su u sezoni 1999/2000, koji je baš kao i svi kasniji bio neizvjestan. Chelsea je u Londonu slavio 3:1, a nakon 90 minuta uzvrata bio je isti rezultat, ali onda su Rivaldo i Kluivert donijeli pobjedu momčadi s Nou Campa. Barca je tada, dakle, izborila polufinale, ali u njemu je naletjela na 'šišmiše' i posustala. U ostalim europskim natjecanjima, Barcelona i Chelsea igrali su u Kupu velesajamskih gradova u sezoni 1965/1966, kada su morali igrati čak tri utakmice. U domaćinskim dvobojima polufinala bilo je po 2:0, da bi o prolazu odlučivala majstorica, a u njoj je Barcelona pobijedila s visokih 5:0.

Dakle, ako je suditi po povijesti, ali i trenutnoj formi, bez obzira što se Chelsea pod vodstvom Roberta di Mattea vratio u pobjedničku seriju, Barcelona je veliki favorit. Doduše, s obzirom na to da se prvi dvoboj igra na Stamford Bridgeu, neizvjesnost je barem za dvadesetak posto veća.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!