STARE RANE

Namješten dvoboj Svjetskog nogometnog prvenstva

11.02.2012 u 11:58

Bionic
Reading

U Argentini trenutačno traje sudsko saslušanje o skandaloznom namještanju rezultata na Svjetskome nogometnom prvenstvu koje je ta nacija organizirala 1978. godine i na kojem je otišla do kraja

Pomogli su si domaći nogometaši, koje je s klupe predvodio Luis Cesar Menotti, a na terenu Mario Kempes, pobjedom 6-0 nad tada vrlo jakim Peruancima u posljednjoj utakmici u svojoj finalnoj skupini. Tada se posljednje utakmice izravnih suparnika za sljedeću rundu nisu igrale istodobno kao danas, tako da su Argentinci u svom terminu jako dobro znali da im protiv Peruanaca treba pobjeda s najmanje četirima pogocima razlike da bi nadmašili Brazil u svojoj skupini i ušli u finale u kojem su pobijedili Nizozemce 3-1.

Peru su Argentinci pregazili 6-0 u skandaloznoj utakmici u kojoj je bilo vidljivo da Peruanci ne pružaju praktički nikakav otpor. U to je vrijeme Argentinom upravljala vojna hunta koju je predvodio brutalni diktator Jorge Videla. Upravo se on, prema izjavi jednog svjedoka, dogovorio s ondašnjim peruanskim predsjednikom Franciscom Bermudezom.

'Mi smo obećali da ćemo pustiti utakmicu, a Videla je zauzvrat preuzeo 13 naših političkih zatvorenika koji su željeli svrgnuti Bermudeza s vlasti', rekao je na saslušanju ondašnji peruanski senator, danas 80-godišnji umirovljenik Genaro Ledesma.

'Videla je trebao pobjedu na Svjetskom prvenstvu da bi popravio katastrofalan Argentinin imidž u to vrijeme. Skupinu naših političkih zatvorenika pristao je preuzeti i utamničiti samo pod uvjetom da mu poklonimo pobjedu', dodao je.

Argentina je napokon pokrenula proces pravnog raščišćavanja slučaja namještanja iz 1978. godine. Proces vodi sudac Noberto Oyarbide.

Skandal je tek usputna posljedica zloglasnog Condorova plana koji je u 70-ima vrijedio među južnoameričkim diktaturama: njime su se zemlje obvezivale jedna od druge preuzimati i zatvarati politički nepodobne suparnike vojnih režima. Spomenuta 13-orica u buenosaireškom su zatvoru tako bila izvrgnuta teškoj fizičkoj i mentalnoj torturi. U zatvoru nedaleko od legendarnog stadiona Monumental, na kojem je igrano finale 1978. godine, život je izgubilo više od 5000 ljudi koji su pokušali djelovati protiv Videle.

Tadašnji slavni argentinski šampioni, poput Ricarda Ville ili Lepolda Luquea, danas shvaćaju da su bili iskorišteni kao žrtve političke propagande:

'Danas, kad sve to slušam, ne mogu biti ponosan na moju pobjedu. Nažalost, tada nismo imali pojma ni o čemu. Mi smo samo igrali nogomet', rekao je Luque.

Priča dugo tinja, a sada je dobila i potvrdu sudionika događaja