NK STARI - MLADI

Tradicija novogodišnjih susreta duga 55 godina

25.12.2011 u 09:32

Bionic
Reading

U Veslačkoj ulici, gdje je nekoć Rudolf Belin očarao Dinamova trenera Martina Bukowyja, tradicionalni susret kluba koji igra jednom u godini okupit će nogometne prijatelje koje ni godine, ni razdaljine nisu razdvojile

Nogometni klub Stari-Mladi iz Savske uredno je registriran u Zagrebačkom nogometnom savezu. Jedan klub, a dva sastava, koji se natječu međusobno jednom u godini. U subotu, 7. siječnja 2012. u 11 sati na igralištu u Veslačkoj ulici Stari i Mladi sastat će se 55. put. Mladi su dosad postigli tri pobjede više od Starih.

Sve je počelo 1958. u Veslačkoj, na igralištu Jedinstva, koje je poslije promijenilo ime u Zagrebački plavi. Spajanjem sa Zagrebom Zagrebačkih plavih nije, međutim, zamrla tradicija odmjeravnja znanja jednom u godini o Novoj godini. Isprva su za Stare igrali mladići iz Savske i okolnih ulica koji su odslužili vojni rok, a za Mlade oni koji to nisu. Danas igraju prijatelji nogometa koje je spojila Veslačka.

'Nekoć su baš u klubu iz Veslačke ulice igrali i Belin, i Cerin, i Tukša, da spomenem samo najzvučnija imena koja su se afirmirala u Dinamu', podsjeća Drago Bezik, predsjednik kluba Stari-Mladi iz Savske.

'Sjećam se kao da je to bilo jučer, a bilo je to 1959. godine. Igrali su Jedinstvo i Tekstilac. Mađarski stručnjak Martin Bukowy, nekoć glasoviti trener Dinama, došao je po dva mladića Jedinstva Marijana Pongraca i Željka Horvata. Klupski čelnici namignuli su im da otklone poziv. Kao, prerano je. Bukowy je, međutim, ostao na utakmici. Jedinstvo je napadalo, Tekstilčev vratar branio je čudesno, no svladao ga je briljatnim volej udarcem još mlađi Rudolf Belin. Bukowy nije dvojio ni časka: s Belinom se vratio u Maksimir', prisjeća se Drago Bezik.

Belin je ubrzo postao jedan od najboljih Dinamovih nogometaša ikad, a bio je i član momčadi koja je 1967. osvojila Kup velesajamskih gradova.

Osim Bezika, prijatelji nogometa svake godine u Veslačkoj ulici okupljaju se zahvaljujući zanosu Joška Faka, Gorana Ivančića, Tomislava Orsaga, Josipa Križetića, Željka Ferdelje, Milorada Miljkovića, Ivice Zelenike, Brune Štajcera i Radomira Ličine.

'Mlade vodi Željko Ferdelja, a trener starih Radomir Ličina je u ostavci', dodaje Joško Fak.

Susrete Starih i Mladi ne propuštaju stomatolog Zdravko Špehar, koji na tradicionalne susrete dolazi iz Švicarske, kao ni dirigent Zdravko Šljivac. I brojni drugi. Nekoć iz Savske i okolnih ulica, a danas iz cijelog grada.
Jednom u godini, o Novoj godini.