NAJBOLJA NA SVIJETU

Barcelona se poigrala s nemoćnim Santosom

18.12.2011 u 13:17

Bionic
Reading

U finalu Svjetskog prvenstva klubova u Yokohami Barcelona je svladala Santos 4:0 (3:0) te je potvrdila da je najbolja momčad na svijetu. Katalonci su bili dominantni

Trebalo je to biti veliko finale, jer se vjerovalo da južnoamerički prvak ima protuigru za Guardiolinu družinu, ali Santos nije imao šanse. Od prve minute 'katalonski ponos' je sakrio loptu južnoameričkim majstorima koji su u pojedinim trenucima djelovali potpuno nemoćno i frustrirano.

Barcelona je s lakoćom dolazila do gola svojeg suparnika, a u 17. minuti je Messi nakon dodavanja Xavija izašao sam pred golmana Rafaela Cabrala te ga lobao. Samo sedam minuta kasnije Xavi se upisao u strijelce - primirio je loptu upućenu s desne strane i snažno opalio sa 14 metara za povećanje vodstva. U posljednjoj minuti prvog dijela uslijedila je nova gužva u brazilskom kaznenom prostoru, a nakon nekoliko odbijanaca Fabregas je s nekoliko metara pospremio loptu u praznu mrežu.

Barcini su igrači u 45 minuta imali još nekoliko izglednih situacija te jednu vratnicu (Fabregas), ali i s tri gola mogli su biti zadovoljni. Što se tiče nogometaša Santosa, oni su u prvom dijelu samo jednom pucali u okvir vrata, ali to je bio lak zalogaj za gotovo nezaposlenog Valdesa.

Ni u nastavku utakmice Barcelona nije popuštala (posjed lopte 71 posto). Guardiolini igrači su stvarali prilike (Fabregas, Messi, Iniesta), imali još jednu vratnicu (Dani Alves), a Rafael Cabral je sjajnim obranama spašavao svoju momčad od katastrofe. No u 82. minuti bio je nemoćan. Većinu posla je obavio Dani Alves, a Messi je predriblao vratara i pogodio za velikih 4:0. Santos je bio nešto opasniji u drugom poluvremenu, ali ne toliko da bi netko svladao Valdesa.

Bilo je to osmo izdanje Svjetskog klupskog prvenstva i drugi naslov za Barcelonu (2009), uz još jedan nastup u finalu 2006. Spomenimo da su europski prvaci nastavili niz, jer je peti put zaredom osvajač Lige prvaka i svjetski prvak. Prva tri klupska prvenstva pripala su brazilskim momčadima.

Barcini golovi iz prvog poluvremena