NOGOMETNA RECENZIJA

Naši u Europi unatoč svemu opet malo bolji

13.12.2011 u 08:22

Bionic
Reading

Ukupno su hrvatski predstavnici u 24 utakmice upisali devet pobjeda, četiri remija i 11 poraza, što im je donijelo koeficijent 3.75 za tekuću sezonu. No gledajući u kakvim uvjetima rade hrvatski nogometaši, ovi pristojni rezultati svakako nisu za odbaciti

Split, Varaždin, Hajduk i Dinamo ove su sezone odigrali 24 europske utakmice i u globalu ostavili loš dojam. Ipak, postignuti rezultati još su malo unaprijedili hrvatski koeficijent u europskim natjecanjima. Prvi su na scenu stupili nogometaši Varaždina koji su opterećeni financijskim kolapsom kluba sačuvali čist obraz. S ukupnih 6:1 (5:1, 1:0) nokautirali su andorski Lusitanos, potom i moldavsku Iskru sa 4:2 (1:1, 3:1), da bi u trećem kvalifikacijskom krugu pali od bukureštanskog Dinama. Ukupnih 4:3 (2:2, 2:1) svjedoči da su otišli uzdignuta čela.

U drugom krugu priključio im se RNK Split i u europskom debiju dva puta svladao Domžale. Slovenci su pali s uvjerljivih 5:2 (2:1, 3:1), no londonski Fulham se pokazao previsokom preprekom. U Dugopolju je završilo 0:0, ali na Craven Cottageu je završilo 2:0 i crveni su Jolovoj momčadi morali priznati da je bolja.

Hajduk je izravno ušao u treće pretkolo, ali ždrijeb je bio nemilosrdan. Čvrsti Stoke dva ih je puta svladao s 1:0, a da Hajduku nije ostalo za čime žaliti. Bili su nemoćni i jedini ove sezone nisu uspjeli proći niti jedno kolo.

Za kraj - Dinamo. Plavi su na uljepšanom stadionu krenuli furiozno i na putu do Lige prvaka (Neftči 3:0, 0:0, Helsinki 2:1, 1:0, Malmö 4:1, 0:2) nakon 12 godina ušli u Ligu prvaka. Tamo gdje kvalitetom ne pripadaju. Lijepo je bilo gledati velikane na hrvatskom stadionu, ali lijepo je bilo i velikanima. Šest čistih poraza, od kojih je samo iza domaćeg ogleda s Realom ostao pozitivan dojam, rezultiralo je groznom gol razlikom 3:22 uz logičnih nula bodova i otrežnjenjem.

Ukupno su hrvatski predstavnici u 24 utakmice upisali devet pobjeda, četiri remija i 11 poraza, što im je donijelo koeficijent 3.75 za tekuću sezonu. S obzirom da smo u sezoni koja se briše (2006/07) imali malenih 1.0, sljedeće sezone naši će klubovi krenuti s nešto boljim rejtingom. Iako s identičnih pozicija, jer nije napravljen korak naprijed u poretku, a učinjen je i korak unazad (lani je koeficijent bio 4.125) u odnosu na prošlu sezonu. No gledajući u kakvim uvjetima rade hrvatski nogometaši, ovi pristojni rezultati svakako nisu za odbaciti.

Strijelci:

3 Vugrinec (VŽ), Sammir (NKD)
2 Čop (ST), Šafarić, Glavica (VŽ), Krstanović, Beqiraj (NKD)
1 Glavina, Brlečić, Tkalčić (VŽ), Vitaić, Vidić, Milović (ST), Badelj, Ibanez, Rukavina, Tomečak, Kovačić, autogol Helsinki (Rafinha) (NKD)

Varaždinci su ostali bez poraza na tri gostovanja, ali ih je Dinamo izbacio u Varaždinu
Pobjeda Splita nad Domžalama
Grotlo Poljuda nije pomoglo protiv Stokea
Uvod Dinama bio je sjajan, Neftči je ispraćen s trojkom u mreži
Ali kad je došla Liga prvaka, situacija se okrenula. Di Maria je donio pobjedu Realu u Zagrebu
Završilo je turobnom sedmicom protiv Lyona