USPJEŠNI IRCI I ČESI

Portugal sa šest golova razbio BiH

15.11.2011 u 23:59

Bionic
Reading

Posljednja reprezentacija koja je izborila plasman na Europsko prvenstvo je Portugal, koji je u Lisabonu svladao BiH 6:2. Prije tog dvoboja uspješne su bile Irska, Estonija i Hrvatska

Hrabrili su se u reprezentaciji BiH da nakon 0:0 u Zenici mogu iznenaditi u Lisabonu te se prvi put plasirati na neko veliko nogometno natjecanje.

No Portugal je u utorak jednostavno bio bolji. Prvo su Ronaldo (8) i Nani (24) golčinama načeli mrežu Begovića, a Misimović je u 41. iz jedanaesterca do odmora samo vratio nadu gostima.

U nastavku je prvo Ronaldo pobjegao zadnjoj liniji BiH za 3:1 (53), a gol Spahića u 65. minuti bio je posljednji gostujući trzaj.

Do kraja susreta još su se za domaćina u strijelce upisali Helder Postiga (72, 82) i Veloso (80).

Spomenimo da su gosti od 53. minute igrali s deset igrača jer je drugi žuti karton zaradio Lulić.

Ranije su nastup na završnom turniru u Ukrajini i Poljskoj osigurali Hrvatska, Češka i Irska.

Irska, nakon što je u prvom susretu slavila 4:0, rutinski je odradila uzvrat protiv Estonije i rezultatom 1:1 potvrdila prolaz. Irci su poveli golom Stephena Warda u 31. minuti, a rezultat je izjednačio Konstantin Vasiljev u 57. minuti.

Posljednji put Irska je nastupila na Europskom prvenstvu 1988. godine.

U Podgorici je Češka pobijedila Crnu Goru 1:0 i nakon trijumfa u Pragu 2:0 potvrdila plasman na Euro. Pogodak odluke postigao je Petr Jiracek u 81. minuti utakmice. Češkoj reprezentaciji je to peti uzastopni nastup na europskim prvenstvima.