U ZAGREBU 0:0

I remi je bio dovoljan za veliko hrvatsko slavlje

15.11.2011 u 21:55

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija uspješno je završila dodatne kvalifikacije te se plasirala na Euro dogodine u Poljskoj i Ukrajini. Večeras je u Zagrebu protiv Turske bilo 0:0, ali prema prilikama ne bi bilo nezasluženo i da su Bilićevi igrači slavili

Nakon propuštenog SP-a u Južnoj Africi 2010. godine, Hrvatska se vratila na veliku nogometnu pozornicu, a uspjela je to u dodatnim kvalifikacijama izbacivši Tursku. U petak je u gostima pobijedila s velikih 3:0, pa je bilo za očekivati da će večeras, pred raspjevanim gledalištem u Maksmiru igrati nešto zatvorenije, bez previše rizika. No, i 'takva' Hrvatska bila je bliža pobjedi, ali vratar Bolat bio je nepremostiva prepreka prvenstveno za Rakitića.

Najavljivao je Hiddink da se neće predati i da se možda i Turskoj posreći ući u utakmicu kao i Hrvatskoj u Turskoj kada je povela već u drugoj minuti. No, nije se igrala druga već peta, kada je Köybasi pogodio vratnicu a potom i Pletikosa spasio čisti gol nakon udarca Kazima.

Na našu sreću, to je bilo gotovo sve od Turaka u prvom dijelu, pa je za nijansu zatvorenijom varijantom igre nego u Turskoj, Hrvatske lako mogla kontrolirati rezultat. Igru baš i ne jer lopta je kao i u prvom dvoboju više bila u posjedu gostiju, čemu su kumovale i dvije prisiljene izmjene Bilića koji nije mogao računati na kartonirane Ćorluku i Dujmovića. Doduše, i u takvoj igri Hrvatska je imala više prigoda pa vratar gostiju Bolat imao nekoliko opasnih situacija pred svojim golom, no bez konkretnijeg udarca. Prijetili su mu Olić, Rakitić, Modrić, Mandžukić i Srna, ali do poluvremena rezultat se nije promijenio.

Drugo poluvrijeme opet su bolje otvorili gosti a u dva se navrata pred Pletikosom pojavio Kazim, ali u prvom je slučaju bio u zaleđu dok je u drugom bio neprecizan. Igra Hrvatske nešto je živnula ulaskom Perišića umjesto potrošenog Olića, kojeg su navijači sa stadiona ispratili ovacijama. Zasluženo, za sav angažman u ove dvije utakmice. A upravo je Perišić stvorio prvu nepriliku gostima u drugom dijelu, ali njegov je udarac iz daljine blokirala obrana gostiju.

Samo minutu kasnije Hamit Altintop prijeti našem vrataru, ali je udarac Realova igrača otišao malo kraj gola. Gostima je uzvratio Rakitić, ali Bolat je spasio svoj gol izbivši loptu u korner. Najljepši trenutak zbio se u 77. minuti kada su Rakitić i Mandžukić duplim pasom prošli kroz obranu gostiju, ali udarac Sevillina igrača opet je zaustavio Bolat. Bila je to ujedno i zadnja Mandžukićeva akcija na utakmici jer umjesto njega je ušao Nikica Jelavić.

No, Rakitić nije posustajao. Imao je veliku želju zabiti, ali i u udarac u 83. minuti blokirali su mu gosti. Želio je Bilić stići do pobjede te je u završnici uveo i Eduarda da Silvu, no Bilić i momci plasman na Euro morali su proslaviti – remijem.