DETEKTIRAO JE PROBLEM

Bilićev poziv umjesto Sammiru otišao psihologu

26.10.2011 u 08:55

Bionic
Reading

Nakon što je u 17 godina radio s oko 400 sportaša u 35 sportova, na vrata sportskog psihologa pokucao je i hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić

Točnije, Slaven ga je nazvao i zamolio za sastanak. Valjda je o njemu čuo od studenata s Nogometne akademije Hrvatskog nogometnog saveza među kojima su bili i neki bivši članovi vatrenih.

'Poanta onoga što sam rekao bila je u tome da treba pokušati smanjiti osjećaj pritiska. Te dodatne kvalifikacijske utakmice s Turskom igrači bi trebali doživjeti kao izazov, a ne kao brigu, strah i priliku za osvetu', rekao je za Večernji list psiholog koji je dosad radio s nizom naših sportaša, od stolnotenisača do tekvandoaša i potvrdio da je bio u HNS-u na razgovoru s Bilićem i Jurčevićem.

No, nije Bilić otkrio' toplu vodu jer bilo je trenera koji su već koristili (i) takve usluge. Prvi potez koji je povukao novi francuski izbornik Laurent Blanc nakon što su tricolori doživjeli krah na SP-u u Južnoj Africi bio je dovođenje sportskoga psihologa.

Obeshrabrenu i uzdrmanu momčad predao je u ruke dr. Philippea Lamberta iz Lillea, a na mukotrpnom putu oporavka potkrao se i šokantni poraz od Bjelorusije u Parizu. Međutim, tricolori su uspjeli vratiti samopouzdanje, pa su kvalifikacije za EP završili na prvome mjestu, a dr. Lambert postao je nezamjenjivi član Blancova stožera.

Sportski psiholog najčešće dobiva angažman u nogometu kad se radi o teškim situacijama, o borbi za goli život, kao što je ova Bilićeva, pa je tako Edoardo Reja spašavajući Lazio od ispadanja angažirao dr. Popolizija i misija se pokazala uspješnom. Na isti način reagirao je trener bundesligaša Hannovera Mirko Slomka, koji je također strepio za ostanak, pa mu je u pomoć priskočio poznati kölnski psiholog dr. Andreas Malovits. I pogledajte taj učinak:

Hannover je danas među vodećim njemačkim klubovima! Na žalost, trener španjolskoga Deportiva Miguel Angel Lotina prekasno se sjetio ove metode. Kada je vidio da je vrag odnio šalu, kada je shvatio da njegova riječ ne dopire do igrača, doveo je u klub dr. Joaquina Dosila, koji je svaki tjedan po sat vremena razgovarao sa svakim igračem Deportiva. Nije pomoglo, ugledni klub spuznuo je u drugu ligu...

Dinamovac Josip Šimunić moći će suigračima u reprezentaciji najbolje dočarati koliko je psiholog značajan. Svojedobno je kao član Herthe bio na nekoliko seansi i preporodio se:

'Postao sam smireniji, primjer mlađima. Psihologija je važna u profesionalnom sportu', kazao je tada Joe.

I Alen Bokšić koristio je pomoć psihologa kada se suočio s golgeterskom apstinencijom u Laziju.