MALO LOVE, ALI UZALUD

Top 10 neuspjelih 'malih' transfera

29.06.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Ponekad se rizik isplati, ali većinom ipak ne! Kada klubovi kupuju igrače po cijeni ispod njihovih mogućnosti, zna se da je riječ o 'oštećenoj' robi koja se možda više neće dati popraviti. Upravo je to bio slučaj s ovim nogometašima

Ozljede, nepredvidljivo ponašanje ili gubitak forme samo su neke od stvari koje utječu na pad cijene nogometaša. Kada su prošlog ljeta mijenjali klub, za ove se igrače znalo da predstavljaju rizik te su zbog toga njihovi odštetni zahtjevi bili izuzetno niski. Međutim ni taj minimalan ulog nije se isplatio.

10. Jesus Datolo, 27, ofenzivni vezni
Transfer: ljetni prijelazni rok – prešao iz Napolija u Espanyol
Odšteta: 2,8 milijuna eura
Na račun jedne dobre sezone prije dvije godine u Napulju došao je čak do dresa argentinske reprezentacije i u samo tri nastupa postigao dva pogotka, od kojih je posebno pamtljiv onaj protiv Brazila. Međutim, sa samo 27 godina, Datolo u nogama nema više od 15 susreta po sezoni i čini se da će ozljede ubrzo okončati njegovu karijeru.

9. Eidur Gudjohnsen, 32, napadač
Transfer
: ljetni prijelazni rok – prešao iz Monaca u Stoke City, zimski prijelazni rok – posuđen iz Stokea u Fulham
Odšteta: 2,5 milijuna eura
Nekadašnja zvijezda Chelseaja i Barcelone vratila se među premierligaše nakon avanture u Kneževini. No umjesto povratka na stare staze slave, Islanđanin se cijele sezone borio sa sitnim ozljedama i nedostatkom forme. Na kraju je uspio ubilježiti tek 14 prvenstvenih nastupa za Stoke i Fulham zajedno, uz nijedan postignuti pogodak.

8. Luca Toni, 34, napadač
Transfer:
ljetni prijelazni rok – prešao iz Bayerna u Genou, zimski prijelazni rok – prešao iz Genoe u Juventus
Odšteta: bez odštete
Prespor, nepokretan, trom i traljav – konačna je dijagnoza Tonijeve sezone. Kada je dolazio u Genou, znalo se da to nije kupovina bez svojevrsnog rizika s obzirom na njegove pozne nogometne godine. Ipak, u Genoi su očekivali veći učinak od tri pogotka u cijeloj polusezoni, što je bilo čak gol više od druge polusezone, u kojoj je igrao za Juventus.

7. Thomas Hitzlsperger, 29, centralni vezni
Transfer
: ljetni prijelazni rok – prešao iz Lazija u West Ham
Odšteta: bez odštete
Nijemac je i više nego solidno odigrao posljednjih jedanaest kola te tada bio možda i najbolji igrač svoga kluba. No šteta je već bila učinjena, jer se u to doba West Ham već polagano opraštao od prve lige, a strah od Hitzlspergerovih 'staklenih koljena' pokazao se opravdanim već na pripremama, na kojima je zbog ozljeda propustio prvih 27 utakmica.

6. Mauro Camoranesi, 34, desno krilo
Transfer
: ljetni prijelazni rok – prešao iz Juventusa u Stuttgart
Odšteta: 2 milijuna eura
Već je tijekom zimske stanke čelnicima Stuttgarta postalo jasno da Camoranesi nije bio pravi izbor za njihov klub pa su ga pustili da se vrati u Argentinu. Iako sam tvrdi da mu se svidio grad, navijači i suigrači, bivši talijanski reprezentativac nikako nije se mogao složiti s klupskim rukovodstvom i trenerima.

5. Milan Jovanović, 30, napadač
Transfer
: ljetni prijelazni rok – prešao iz Standard Liegea u Liverpool
Odšteta: bez odštete
Po fizičkim osobinama i igračkom stilu, Jovanović se činio kao kvalitetan izbor za napadačku liniju Liverpoola kojoj je bila potrebna dodatna dužina, pogotovo ako se uzme u obzir da je došao bez odštete. Međutim, nije se nikako prilagodio engleskom nogometu i trenerskim zamislima pa je cijele sezone ubilježio samo 10 prvenstvenih nastupa bez ikakvog učinka.

4. Sidney Govou, 31, napadač
Transfer:
ljetni prijelazni rok – prešao iz Lyona u Panathinaikos
Odšteta: bez odštete
Godinama je Govou prigovarao Lyonovoj upravi da ga se u matičnom klubu ne cijeni dovoljno te da želi otići. Na račun toga je prethodnog ljeta pušten u Panathinaikos, no izgleda da Govou ne odgovara mediteranska klima ili grčka kuhinja, jer je u značajnije slabijoj ligi u 18 prvenstvenih utakmica postigao samo jedan pogodak.

3. Franco di Santo, 22, napadač
Transfer
: ljetni prijelazni rok – prešao iz Chelsea u Wigan
Odšteta: 2,4 milijuna eura
Ocijenjen kao buduća svjetska klasa, Di Santo je odigrao čak 25 utakmica za mladu selekciju Argentine. Nakon tri neuspješne sezone na Stamford Bridgeu strpljenje trenera i uprave se iscrpilo te je mladi Argentinac prešao u Wigan da bi ponovo pokrenuo karijeru. Na njegovu žalost, postigao je samo jedan pogodak u cijeloj sezoni.

2. Joe Cole, 29, ofenzivni vezni
Transfer
: ljetni prijelazni rok – prešao iz Chelsea u Liverpool
Odšteta: bez odštete
Bivši reprezentativac jedan je od rijetkih engleskih igrača koji zapravo zna driblati te se voli nadmudrivati s obrambenim igračima, a postao je rizična kupovina samo zbog niza ozljeda koje ga prate posljednjih nekoliko godina karijere. Ni ove godine nije bilo drugačije, jer je uglavnom ulazio s klupe bez značajnijeg utjecaja na utakmice.

1. Adriano, 29, napadač
Transfer
: ljetni prijelazni rok – prešao iz Flamenga u Romu
Odšteta: bez odštete
Ove sezone uručen mu je treći jubilarni Bidone d'Oro, trofej koji u Italiji prima najgori igrač godine. Naprosto nevjerojatno zvuči to da je igrač takvog talenta i fizičkih mogućnosti rekorder u osvajanju te nagrade. Međutim, Adrianovi problemi nisu vezani uz tijelo, već uz glavu, jer više nije u stanju voditi život primjeren profesionalnom sportašu.