ČESI NAM POMOGLI

Modrić nam nedostaje, ali panike nema

10.02.2011 u 07:35

Bionic
Reading

Pobjedom 4:2 protiv Češke Hrvatska je nastavila niz nepobjedivosti iz prošle godine. Bila je to prva pobjeda reprezentacije u Puli, ali i protiv Čeha, a Biliću je donijela nekoliko važnih spoznaja - bez Modrića je teško, ali ima i velikog potencijala

Ivo Iličević, Ivan Rakitić, Nikola Kalinić su dio mladih igrača na koje će Bilić i njegovi nasljednici moći svaliti odgovornost i čekati pobjede hrvatske nogometne reprezentacije. Naravno, svi su oni provjerena roba, uz Lovrena, Badelja, Vrsaljka, ali i nekoliko iskusnih, no ne starih igrača - Kranjčara, Ćorluku, Srnu, Pranjića i Eduarda - koji bi svoj vrhunac mogli imati ne u Ukrajini i Poljskoj sljedeće godine, već na SP-u u Brazilu.


Međutim, u cijeloj toj priči nedostajao je važan kotačić - Luka Modrić - koji je zbog operacije morao propustiti ovaj ogled. Njegov se izostanak itekako osjetio, posebice u prvom dijelu.

'Nama, kao devetoj reprezentaciji svijeta, ne bi se smjele događati takve oscilacije. Krenuli smo odlično, imali dva gola prednosti već na samom startu utakmice, a onda nespretno, zbog pada koncentracije i nakon par grešaka, prvo primili gol za smanjenje, a u posljednjim sekundama prvog dijela i za izjednačenje. To se ozbiljnim reprezentacijama, u njih spadamo i mi, ne smije događati', komentirao je nakon utakmice kapetan reprezentacije Darijo Srna.

Bila je to spoznaja na kojoj će Bilić graditi pripreme za sljedeće ispite. Na svu sreću, Luka Modrić bi se do testa u Gruziji, možda ključnog u ovim kvalifikacijama, trebao oporaviti i biti i na raspolaganju. S njim igra naših ima ideju, lopte prema napadačima su točnije i konkretnije. Osim toga, morat će se Bilić moliti da i Redknapp napokon progleda, pa da minutama nagradi Kranjčarovo strpljenje.

Ono što Bilića u ovom trenutku može dodatno ohrabriti jest činjenica da mladi igrači, ali i oni kojima je dao priliku u drugom dijelu, što bi značilo da su rezerve, poput Dujmovića, mogu biti dodatni zamašnjak za ostvarenje ciljeva.

Posebna priča sinoć je bila i divna atmosfera na novouređenom pulskom stadionu Aldo Drosina. Navijalo se, pjesmom podržavalo i skandiranjem nagrađivalo pojedince - Bilića, Kranjčara, Kalinića. Nažalost, bilo je i 'čašćenja' čelnika HNS-a, neciviliziranog prozivanja Srba te nerazumnog zazivanja ustaštva. Ipak, kada se zna da su sve hrvatske navijačke skupine, zajedničkim snagama, bez ijednog incidenta, poslale poruku državnim tijelima što misle o konkretnim zakonima, onda je jasno da hrvatska nogometna reprezentacija i u budućnosti može očekivati potrebni poticaj, bez obzira sjedio na čelu HNS-a Vlatko Marković, Igor Štimac ili netko treći.