MAXtv PREPORUKA

Leo Messi i društvo testiraju svjetske prvake

06.09.2010 u 13:53

Bionic
Reading

Utakmica Bjelorusa i Rumunja, sraz nogometnih velesila kao što su Argentina i Španjolska te susret za prvi ovosezonski pokal njemačkog rukometa između Kiela i 'našeg' HSV-a samo su dio onoga što nas očekuje na Areni Sport 1 tijekom ovog tjedna

Nova sezona polako se zahuktava u svim sportovima. Nogometaši su već startali s ligama i kvalifikacijama za Euro 2012, rukometaši odrađuju posljednje pripreme pred početak svojih prvenstava, a 'kraljica sportova' i dalje je aktualna, ako ni zbog čega drugog, onda zbog grandioznih uspjeha naših atletskih diva Blanke Vlašić i Sandre Perković.

Sportska redakcija tportala i za ovaj je tjedan izdvojila nekoliko sportskih događaja koje definitivno možemo svesti pod zajednički nazivnik - spektakl. Korisnici MAXtv-a na kojem je superatraktivni program Arena Sport 1 imat će razloga za guštanje.

Nogomet: Bjelorusija - Rumunjska (kvalifikacije za Euro 2012)
Izravni prijenos 7. rujna u 19.25 sati

Bjeloruska reprezentacija dobro je znana hrvatskim ljubiteljima nogometa iz prošlih kvalifikacija za SP 2010. Riječ je o solidnoj momčadi koja na svom travnjaku igra va-banque te nerijetko iznenadi i puno jačeg suparnika. Da je riječ o vrlo dobroj ekipi svjedoči i gostovanje u Francuskoj na startu kvalifikacija za Euro 2012. Minimalna pobjeda od 1:0 nad izabranicima Laurenta Blanca nesumnjivo je razgalila bjeloruska nogometna srca i dala krila njihovim nogometašima da se konačno kvalificiraju na neko veliko natjecanje.

S druge strane, Rumunji su već kiksali odigravši na svom travnjaku tek 1:1 protiv Albanije. Stoga nije teško zaključiti da će u Bjelorusiji igrati na pobjedu i tako 'zapapriti' izravnom konkurentu za osvajanje jednog od prva dva mjesta u skupini D. Premda su posljednja dva susreta, tijekom kvalifikacija za Euro 2008, favorizirani Rumunji dobili sa po 3:1, ovog puta im neće biti tako lako. Uostalom, Adrian Mutu tada je dao tri od šest rumunjskih pogodaka, a sad ga nema zbog suspenzije.

Nogomet: Argentina - Španjolska (prijateljska utakmica)
Izravni prijenos 7. rujna u 21.50 sati

Svjetski prvaci kontra Argentinaca, to je utakmica koju se ne propušta. 'Furija' je u kvalifikacijski ciklus za Euro 2012. startala gostujućom pobjedom nad nejakim Lihetneštajnom (4:0), pa će upravo utakmica protiv 'gauča', bez obzira što je riječ o prijateljskom srazu, biti itekakva prilika za procjenu stanja u momčadi svjetskih prvaka. Argentinci se nalaze u post Maradoninoj eri i to mnogi ljubitelji nogometa smatraju pozitivnim. Privremeni izbornik Sergio Batista ima momčad snova, no pitanje je koliko je 'mali zeleni' isfrustrirao svoje igrače. Kvalifikacije su mu bile očajne, a nastup na jugu Afrike - neuspješan.

Inače, u posljednjih nekoliko godina Španjolci i Argentinci igrali su čak dvije prijateljske utakmice i u obje je identičnim rezultatom slavila 'furija' - bilo je dva puta po 2:1. Za Španjolce su zabijali Xabi Alonso dvaput te po jednom David Villa i Xavi Hernandez, dok su strijelci za 'gauče' bili sveprisutni majstor Leo Messi i već pomalo zaboravljeni Daniel Bilos. E da je Bilos te 2006. odlučio igrati za Hrvatsku umjesto da je zabio taj jedan jedini pogodak (u ukupno tri nastupa za Argentinu!), možda danas ne bi bio na marginama nogometnih zbivanja…


 
Rukomet: THW Kiel - HSV (njemački Superkup)
Snimka 8. rujna u 19.20 sati

Za sve ljubitelje rukometa okršaj između Kiela i HSV-a je prava poslastica. Superkup je prvi trofej koji se dijeli u sezoni, a prošle godine je završio u vitrinama momčadi iz Hamburga. HSV se prošlih godina znatno pojačao samo da bi s prijestolja srušio Kiel, a u sezoni 2009/10, osim Superkupa, uzeo je i Njemački kup. No, onaj najvažniji pokal i dalje je ostao u vlasništvu moćnog Kiela koji je po šesti put u nizu osvojio Bundesligu.

Obrane u njihovim dvobojima su u podređenom položaju jer su to bundesligaši koji s lakoćom zabijaju preko 30. To je okršaj pun emocija, razornih 'bombardera', brzih krila, čarobnih poteza rukometnih majstora. Sudar dviju najjačih njemačkih momčadi isplati se pogledati, ako ni zbog čega drugog, onda zato što su u HSV-u ključni igrači hrvatski reprezentativci Domagoj Duvnjak, Igor Vori i Blaženko Lacković. Oni će uz pomoć braće Gille i Lijewski, Hensa, Jansena i Bittera pokušati zaustaviti strašnog konkurenta.

Kielu su mnogi navijestili raspad sustava nakon odlaska Karabatića i Kavtičnika, ali i činjenice da je klub bio umiješan u aferu oko kupovanja sudaca i namještanje utakmica. No, dogodilo se suprotno, na rezultatu se ništa nije promijenilo, osvojili su uz prvenstvo i Ligu prvaka. Tu su i dalje Omeyer, Andersson, Ahlm, Zeitz, Narcisse, Ilić, Klein i Jicha. Zvijezda do zvijezde, pa je sasvim jasno zašto su tribine pune, a na parketu je uvijek pravi rukometni spektakl.