JAKOV VLADOVIĆ

Drugi povratak u rodni Zadar: Atmosfera iz Jazina je neponovljiva!

23.09.2016 u 10:07

Bionic
Reading

Zadranin Jakov Vladović, koji se polako približava kraju vrlo uspješne karijere, vratio se drugi put u svoj matični klub. Međutim, ovaj put je došao kao mentor mladim igračima koji bi za koju godinu trebali biti nositelji igre

U travnju sljedeće godine Jakov Vladović, koji je prošle sezone vrlo dobro igrao za Zagreb koji godinama vodi zadarski stručnjak Danijel Jusup, proslavit će 34. rođendan. Međutim, u njemu, kako kaže, još ima dovoljno volje i želje za nadigravanjem.

Osim u Zadru, u kojem je 2001. godine ušao u prvu momčad, 187 cm visoki playmaker Vladović okušao se u inozemstvu u sezoni 2009./10., kada je nosio dres ruskog Lokomotiva iz Rostova. U Sloveniji je igrao za Krku i ljubljansku Union Olimpiju, jednu sezonu – kada je bio u sjajnoj formi - nosio je dres Širokog, a prije dvije sezone igrao je u Litvi za Lietkabelis.

No nigdje se ne osjeća dobro kao u rodnom Zadru, u kojem s obitelji uživa u druženju s prijateljima, šetnjama Kalelargom te u moru i suncu.

Na pripremnom turniru Zadar Dogus Basketabll Tournament, koji se igra na zadarskom Višnjiku, mlada momčad Zadra s novim trenerom Antom Matulovićem u prvoj je utakmici poražena od moćne Darussafake Dogus 69:88, ali Vladović nije zabrinut.

'U prvoj četvrtini odigrali smo jako dobro i uspjeli smo im fizički odgovoriti. Kasnije je njihova kvaliteta došla do izražaja jer ipak su oni momčad koja ima desetak puta veći budžet od nas', kazao je Vladović.

O odluci da se vrati u Zadar rekao nam je:

'Eto, nakon šest, sedam godina odlučio sam se vratiti u matični klub. Moram reći, kada sam vidio koliko mladih igrača imamo, da će ovo biti jako uzbudljiva sezona i, iskreno, bit će teško to izgurati i izdržati. Što se mene tiče, osjećam se dobro i dok god to nalikuje na nešto - igrat ću. Najvažnije je da me zdravlje posluži. Nema sumnje da će mladi igrači koji su u sastavu dobiti priliku i ja ću ih prvi podržati da osjete jače utakmice u regionalnoj ABA ligi. Mislim da mladi igrači, poput Brzoje, Mazalina, Bašića, pa i 17-godišnjeg Luke Tomasa – koji je iznimno talentiran - imaju kvalitetu koja im treba da se nose s najboljima.'

Godinama ste radili s Danijelom Jusupom, koji vas je vodio i prošle sezone u Zagrebu. Kako je raditi s igračkom legendom Antom Matulovićem?

'Nikada nisam volio uspoređivati trenere jer svaki ima svoje metode rada i neke principe. Ono što mogu reći za Antu jest da radi odličan posao jer čovjek se uhvatio nečega što mnogi ne bi radili. Ekipa je jako mlada i pred nama je puno posla.'

Puno ste utakmica odigrali u Jazinama, a nije tajna to kako se u novoj dvorani na Višnjiku takva atmosfera ne može ponoviti?

'Jazine su uvijek bile posebna dvorana, kakvih nema puno u svijetu. Ova dvorana na Višnjiku je puno veća pa se tako onaj navijački huk, pogotovo kada te slabije ide, ne čuje kao u Jazinama. To je bilo nešto posebno, ta atmosfera je neponovljiva! Međutim, ovo je moderna dvorana kakva je trebala Zadru.'

Puno toga prošli ste u karijeri. Koje su vam najdraže sezone?

'Svaka sezona, u kojem god klubu sam igrao, za mene je bila posebna. No kada bih se morao odlučiti, to bi svakako bila 2003., kada sam bio na početku karijere i kada smo u Ljubljani senzacionalno osvojili ABA ligu. Meni je posebno draga i 2005., kada smo postali prvaci Hrvatske. Te dvije sezone bile su čudesne!', završio je Vladović koji, kako nam je rekao, nakon završetka igračke karijere svakako želi ostati raditi u košarci. Što točno, još nije odlučio. Kada ga vidimo kako strpljivo objašnjava neke stvari mladim igračima, nije teško u njemu prepoznati trenera.

'Ne razmišljam toliko daleko iako se često uhvatim kako razmišljam kao trener. Mladi igrači, kojima pokušavam pomoći savjetima, žele trenirati i imaju veliku volju za rad, a to je najvažnije.'