GORDON I LAVINE ODUŠEVILI

Ovako nešto NBA publika još nije vidjela; najbolja zakucavanja ikad!

  • +10

NBA All-Star - spektakularna zakucavanja i natjecanje u tricama

Izvor: Reuters / Autor: Montaža: Bob Donnan-USA TODAY Sports / Peter Llewellyn-USA TODAY Sports

Bionic
Reading

Subota 13. veljače, kada je NBA All-Star vikend u pitanju, tradicionalno je rezervirana za natjecanja u tricama, vještinama i zakucavanjima. Najvještijim se pokazao 213 cm visoki centar Karl-Anthony Towns, titulu najboljeg tricaša svom suigraču Stephenu Curryju 'oteo' je Klay Thompson, a titulu najboljeg zakucavača obranio je Zach LaVine koji u najdramatičnijem finalu u povijesti, nakon dva pripetavanja, pobijedio fantastičnog Aarona Gordona iz Orlanda. Najbolje natjecanje svih vremena!

Prvi su na parket Air Canada Centrea izašli sudionici u igri vještina koja u originalu nosi naziv Skills Challenge. Prošle godine slavio je bek Houston Rockets Patrick Beverley, a ove godine imamo i nekoliko noviteta pa su tako na natjecanju sudjelovali i visoki igrači kao što su Draymond Green, Karl-Anthony Towns, DeMarcus Cousins i Anthony Davis.

Od bekova do finala je na poprilično uvjerljiv način stigao ljevoruki Isaiah Thomas iz Boston Celticsa, a kod visokih igrač sretno je do finala došao 20-godišnji rookie Karl-Anthony Towns. Međutim u finalu je Townsa poslužila sreća jer Thomas nije uspio zabiti tricu niti iz 3-4 pokušaja. Tako se već u prvom izdanju ova formula dva ždrijeba (niskih i visokih) pokazala kao pun pogodak.

'Od malih nogu otac me učio kako su u košarci najvažnji fundamenti tj. svi aspekti igre', kazao je nakon pobjede Towns, 1. Izbor NBA drafta 2015.

Nakon toga uslijedilo je natjecanje u gađanju trica u kojem su sve oči bile uprte u prošlogodišnjeg pobjednika Stephena Curryja koji se jedva provukao u finale sa 21 bodom. Najbolji učinak u prvom krugu imao je Curryjev suigrač Klay Thompson (22), a u pripetavanju se 'Splash brothersima' pridružio i 19-godišnji rookie iz Phoenixa Devin Booker koji je u 30 dodatnih sekundi bio bolji od James Hardenq i J.J. Redicka.
No u finalu se sve vrtjelo oko dvojca Warriorsa, a na koncu je Thompson lovio 23 boda svog suigrača Curryja. Na koncu je stigao do 27 bodova uz dodatak kako je za posljednju poziciju izabrao svih pet šarenih lopti od kojih svaka donosi dva boda što se na kocu pokazalo odličnom strategijom. Pogodio je svih pet te je tako preuzeo trofej od suigrača...

'Klay je stvarno dobro šutirao danas i način na koji je završio finalnu seriju je čudesan. Vjerujte mi, pod pritiskom ste i brojka koju lovite vam je u glavi, a on je uspio ubaciti 5 od 5 zadnjih lopti. Bilo je to zabavno gledati', kazao je Curry.


I za kraj bučne publike u krcatoj dvorani Air Canada Centre u Torontu sačuvano je najbolje, a to je natjecanje u zakucavanju na koje su osim prošlogodišnjeg pobjednika Zacha LaVinea pozvani igrači koji su ove sezone oduševili svojim zakucavanjima, a to pogotovo vrijedi za suigrača našeg Maria Hezonje iz Orlando Magica – 20-godišnjeg Aarona Gordona.

Žiri u sastavu Magic Johnson, Shaquille O'Neal, Tracy McGrady, Dikembe Mutombo i George Gervin imao je zaista težak posao jer su 'zakucavači' bilo jako motivirani. Ipak je ovo bio povijesni All-Star vikend koji se održao izvan SAD-a.

Očekivano odmah na početku moć je pokazao branitelj titule LaVine, a daleko najveće ovacije publike izazvali su 211 cm visoki centar Detroita Andre Drummond koji je uz pomoć legendarnog kanadskog playmakera Stevea Nasha, koji mu je loptu dodao petom preko glave u stilu Ronalda, silovito zakucao 'wind-mill'. Međutim, suci su ih zakinuli s nekoliko bodova jer su imali 4-5 neuspješnih pokušaja.

Zakucavanje Aarona Gordon, kada je preskočio maskotu te nakon toga provukao loptu kroz noge, zapalilo je publiku. Nakon toga je LaVine poletio kao nekada Michael Jordan, odrazivši se sa slobodnog bacanja, i dobili smo finaliste; Gordon & LaVine. Bolje nije moglo jer su u finalu obojica briljirali. Zakucavanja kakva je izvodio Gordon uz pomoć maskote dosad nisu viđena (morate pogledati video!), ali to nije bilo dovoljno za pobjedu jer je LaVine izvodio čuda. Njegovo windmill zakucavanje, nakon što se odrazio sa slobodnog bacanja, podiglo je temperaturu u ledenom Torontu.

Dodatno zakucavanje trebalo je odlučiti pobjednika, ali nakon šest maksimalnih ocjena uslijedio je i tzv. drugi produžetak. Gordon je za silovito zakucavanje iza leđa dobio 47 bodova nakon čega je LaVine opet izveo nemoguće; uzeo je zalet i gotovo sa slobodnog bacanja poletio prema košu provukavši loptu kroz noge za savršenih 50 bodova i obranu titule. Jedno od najboljih natjecanja u zakucavanju ikada!

'Bilo je fantastično. Zakucavanja kakva je izvodio Gordon nisam vidio nikada u životu', kazao je nakon pobjede bek Wolvesa LaVine.

Tako se LaVine pridružio velikanima kao što su Michael Jordan (1987-88), Jason Richardson (2002-03) i Nate Robinson (2009-10) koji su jedini u povijesti uspjeli obraniti titule pobjednika.

'Zakucavanje kada sam provukao loptu ispod obje noge nitko dosad nije uspio izvesti i to je nešto potpuno drukčije. Sva moja četiri zakucavanja nikad dosad nisu viđena. To je bio moj cilj i uspio sam', kazao je nakon finala Gordon koji je po mnogima apsolutno zaslužio pobjedu zbog kreativnosti i atletskih sposobnosti.