NBA ZAMJENE

Slovenci Dragić i Udrih postali suigrači; Miami se riješio Chalmersa

11.11.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Nekadašnji prvi razigravač Miami Heata 29-godišnji Mario Chalmers NBA karijeru će nastaviti u Memphisu, nakon što je među klubovima postignut dogovor o razmjeni igrača kojim je uz Chalmersa put Memphisa krenuo krilni igrač James Ennis, a u Miami stižu bivši 'grizliji' Slovenac Beno Udrih i krilni cenntar Jarnell Stokes.

Beno Udrih, osvajač dva NBA prstena sa San Antonio Spursima (2005. i 2007.), pridružit će se Goranu Dragiću i dati dodatni slovenski štih u svlačionici Heata koji su NBA veterana s 12-godišnjim iskustvom igranja u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta dočekali raširenih ruku.

'Želimo dobrodošlicu Benu Udrihu, provjerenom veteranu i nekome tko je iskusio igranje u doigravanju i osvajanje prstenja. Jarnell Stokes je mlad igrač kojeg želimo razvijati', u objavi za medije izjavio je predsjednik Heata Pat Riley.

Miami je u ovu razmjenu ušao s jasnim ciljem: riješiti se financijskog tereta uoči sljedećeg ljeta, kako bi mogli biti aktivni na tržištu slobodnih igrača te uštediti novac koji bi morali uplatiti na ime poreza zbog značajnog probijanja gornje granice za plaće igrača, tzv. 'salary capa'.

Chalmers je bio startni razigravač u godinama kad je LeBron James donio svoj talent u Miami te od Heata napravio šampionsku momčad, ali je prošlosezonskim dolaskom Gorana Dragića izgubio poziciju u početnoj petorci.

Chalmers je ušao u posljednju godinu dvogodišnjeg produženja ugovora potpisanog 2014. godine, vrijednog ukupno 8,3 milijuna dolara, odnosno 4,3 milijuna za ovu sezonu. Dolaskom Udriha Miami je za upola manji iznos dobio igrača koji bi statistički trebao imati sličan doprinos kakav je imao Chalmers. U Memphisovoj računici, Chalmers bi trebao biti prava alternativa za prvog razigravača Mikea Conleyja i igrač koji ulascima s klupe može donijeti dobar poticaj momčadi i učiniti je efikasnijom.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će navijači Memphisa sada reagirati na dolazak Chalmersa koji je kao igrač Heata redovito trpio zvižduke, ali zbog nečega što se dogodilo u njegovoj karijeri prije dolaska u NBA ligu. Naime, kao igrač sveučilišta Kansas Mario Chalmers je 2008. godine stigao do NCAA naslova preko sveučilišta Memphis kojeg je predvodio Derrick Rose. Chalmers je u finalnoj utakmici pogodio tricu sa sirenom, kojom je utakmica otišla u produžetak, u kojem je slavio Kansas 75:68 i ostavio Memphis bez toliko željenog premijernog NCAA naslova.