FINALE ZAPADA

Golden State poveo protiv Houstona; Howardu stradalo koljeno!

20.05.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Košarkaši Golden State Warriorsa poveli su sa 1-0 u pobjedama protiv Houston Rocketsa u finalu doigravanja Zapadne konferencije NBA lige svladavši ih na svom parketu sa 110:106.

Warriorsi i Rocketsi svoju su seriju započeli sjajnom predstavom u kojoj su glavne uloge imali najkorisniji igrač (MVP) ligaškog dijela sezone Stephen Curry s jedne, te drugoplasirani u izboru za MVP-a James Harden s druge strane. Na kraju je uspješniji bio Curry koji je predvodio svoju momčad do pobjede sa 34 koša, 6 skokova i 5 asistencija. Harden je bio nadomak "triple-double" učinka sa 28 ubačaja, 11 skokova i 9 asistencija.

Bolje su u dvoboj krenuli Rocketsi, koji su sedam minuta prije poluvremena stekli prednost od 16 koševa (49-33). No, uslijedila je velika serija domaćih od 25-6 kojom su ipak oni otišli na poluvrijeme s prednosti od 58-55. Neočekivano veliku ulogu u toj seriji imao je igrač s klupe Shaun Livingston koji je ubacio 10 poena. Livingston je utakmicu završio sa 18 ubačaja i bio je drugi strijelac Warriorsa, od čega je 16 postigao upravo u drugoj četvrtini.

Veliki problem za Rocketse bila je i ozljeda lijevog koljena njihova prvog centra Dwighta Howarda (suigrač Josh Smith pao mu je na nogu!), koji stoga nije mogao igrati u četvrtoj četvrtini, ali i bez njega gosti su ostali u igri za pobjedu do samoga kraja. Harden je pet i pol minuta prije kraja poravnao na 97-97 nakon čega je uslijedila serija domaćih od 11-0 koju je s dva zakucavanja inicirao Harrison Barnes, a potom je Curry ubacio sedam poena zaredom za 108-97 dvije minute prije isteka vremena. Ipak, gosti su imali snage za još jedan udar od 9-0 kojega je zaključio Trevor Ariza tricom za 108-106 16 sekundi prije kraja. Curry je potom pogodio oba slobodna bacanja za 110-106, dok je Harden promašio tricu četiri sekunde prije isteka vremena kojom je mogao potpuno zakomplicirati susret.

Uz Curryja i Livingstona, kod Warriorsa su se istakli Klay Thompson sa 15, Harrison Barnes sa 14, te Draymond Green sa 13 pogodaka i 12 skokova. Kod Rocketsa, podršku Hardenu pružili su Ariza sa 20 i Josh Smith sa 17 poena, dok je Howard za 26 minuta provedenih na terenu postigao sedam koševa uz 13 skokova.

Golden State i Houston svoj će drugi dvoboj igrati u noći s četvrtka na petak također u Oaklandu, dok je večeras na programu prvi susret finala Istoka u kojemu će Atlanta Hawksi ugostiti Cleveland Cavalierse.

Plasman u veliki finale izborit će sastavi koji prvi ostvare četiri pobjede.