EUROKUP

Planinić i Lončar vodili Himki do titule

15.04.2012 u 19:04

Bionic
Reading

Košarkaši ruskog Himkija pobjednici su trećeg izdanja Final Foura Eurocupa. Kao domaćini natjecanja, u finalnom ogledu, igrači Himkija su pobijedili Valenciju 77-68

Tako su se naslovom okitila i dvojica hrvatskih košarkaša, Zoran Planinić i Krešimir Lončar, koji su cijelu sezonu, pa tako i na ovom Final Fouru, bili možda i najbitniji igrači u momčadi Rimasa Kurtinaitisa. Kolega s druge strane, hrvatski strateg Velimir Perasović, ostao je tako bez konačne nagrade nakon što je u nekoliko mjeseci posve razbudio ovaj španjolski sastav.

Bila je to neizvjesna utakmica od samog početka, pa do kraja, s tim da je ipak daleko više vremena u vodstvu proveo Himki. Dvije minute prije kraja je rezultat bio 66-66, no tada je ruska momčad napravila seriju i odvojila se od suparnika, a nekoliko je bitnih poena u završnici zabio hrvatski igrač Lončar. Recimo da je tijekom zadnje četvrtine, prisilno zbog pete osobne pogreške, parket morao napustiti Planinić.


Inače, hrvatski su košarkaši bili najbolji igrači u finalu. Planinić je sa 19 poena bio prvi strijelac svoje momčadi, a tome je dodao četiri asistencije i dvije ukradene lopte. Imao je odličan šut 9-11 za dva poena, te dvije promašene trice, kao i 1-2 s linije slobodnih bacanja. Lončar je upisao, pak, 14 poena uz tri skoka. Iz igre je gađao 5-11, te 4-4 za jedan.

Kod gostiju je najbolji igrač bio Caner-Medley sa 23 poena i 11 skokova.

U utakmici za treće mjesto Lietuvos Rytas je pobijedio Spartak iz Sankt Peterburga 71-62. U ruskoj momčadi je bilo vidljivo razočarenje nakon što su dan ranije iz ruku ispustili pobjedu protiv Himkija i tako ostali bez finala. Najbolji je igrač u litavskoj momčadi bio Renaldas Seibutis sa 21 poenom.

Final Four Eurocupa, finale:
Himki - Valencia 77-68
za 3. mjesto:
Lietuvos Rytas - Spartak 71-62