polufinale eura

Više od 20 godina hrvatski ženski ekipni sport čekao je borbu za finale, a izabranice Nenada Šoštarića sigurno znaju kako do njega i doći

18.12.2020 u 08:32

Bionic
Reading

Hrvatske rukometašice oduševile su na Euru u Danskoj i na 'mala vrata' stigle do same završnice, odnosno polufinala u kojem će ovog petka od 18 sati igrati protiv aktualnih europskih prvakinja. Kada se zna da su naše rukometašice na posljednja dva Eura bile zadnje, a da su najbolji plasman, odnosno peto mjesto, osvojile još 1994. godine, jasno je da se ovakvom uspjehu, bez obzira kako završi današnja utakmica, trebamo itekako veseliti

Kad se ostvaruju pobjede i nosi vas zanos borbe za medalju, dani na velikom natjecanju brzo prolaze. Tako su brzo prohujala i dva dana predaha od posljednje utakmice u skupini hrvatskih rukometašica i polufinala. Pazite, nije pogreška, - polufinala. Prvog u povijesti hrvatskog ženskog rukometa i prvog neke hrvatske ženske reprezentacije nakon 1999. godine, kada su tamo bile odbojkašice.

Na putu do finala, odnosno medalje, za početak stoji Francuska. Može li se hrvatska sportska bajka nastaviti? Imaju li naše rukometašice još neki skriveni adut u rukavu, da do kraja šokiraju rukometni svijet, premda je i ovo što su do sada napravile podvig, pa nakon svjeskih prvakinja bez naslova ostave i europske?

>> Ako netko pozna Francuskinje, onda je to ova rukometašica rođena u Požegi, i zato bi ove njene riječi trebao pročitati i izbornik Šoštarić

Dakle, nakon Mađarske, Nizozemske, Srbije, Norveške, Rumunjske i Njemačke pred hrvatskim rukometašicama je Francuska. To je sedma utakmica u dva tjedna. A sedam je kažu sretan broj. Poželimo da nas odvede do vječnosti.

Ako sa strane ostavimo Hrvatsku i domaćina Dansku, od kojeg se s razlogom puno očekivalo, uz Norvešku, Francuska je najviše pokazala na ovom Europskom prvenstvu. Uostalom podatak da su još bez poraza najbolje govori o njihovoj snazi.

  • +26
Hrvatska ženska rukometna reprezentacija, sve rukometašice Izvor: Profimedia / Autor: BO AMSTRUP / AFP / Profimedia

Ta je reprezentacija u šest susreta postigla 159 pogodaka iz 251 pokušaja. Ima 63 posto realizacije. Hrvatska je samo malo slabija. Naše rukometašice su postigle deset pogodaka manje, uz jedan uradac manje, a imaju 60 posto učinka. Ali statistika je tu kao i povijest da se mijenja. Vrijeme je da Hrvaska otvori još jednu novu stranicu povijesti.

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske seniorske reprezentacije:

'Sve je u normali, odmorili smo se, ledali smo video dva dana. U petak nas čekaju završni detalji za ovu utakmicu. Srce je najvažnije, i naravno glava koja mora razmišljati u pravim trenucima, onda si jači od najjačih. Mi smo imali konferenciju EHF-a i stječem dojam da nas Francuskinje respektiraju, ali i osjećaju neko olakšanje jer igraju s nama. Mi ćemo unijeti svu svoju emociju i to je ono što bi trebalo biti jako važno'.

Katarina Ježić, kapetanica Hrvatske:

'Očekujem vrlo tvrdu utakmicu, Francuska je jako dobra ekipa koja je pokrivena na svim pozicijama, one su europske prvakinje. Mi moramo igrati rukomet koji najbolje znamo, sa srcem, baciti se na glavu. Atmosfera je odlična među svima nama, veliko hvala svima od srca na podršci i jedva čekamo da krene!'

Paula Posavec, reprezentativka Hrvatske:

'Francuska je reprezentacija koja je već godinama u samom vrhu svjetskog rukometa. Imaju izvanredne igračice koje igraju u najvećim klubovima, imaju i naviku igranja završnica na velikim natjecanjima. Mi ćemo svakako dati sve od sebe i vidjet ćemo, obećajemo borbu do posljednjeg daha'.

Polufinala Eura 2020

  • Hrvatska – Francuska (18 sati)
  • Norveška – Danska (20.30 sati)