CRTICE SA TURNIRA

Više ljudi nego na Ligi prvaka, Ramljak postao simbol

10.06.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Pao je zastor i na 11. izdanje turnira Mladen Ramljak. Dinamo je uvjerljivije no ikad osvojio trofej, do finala je dobro izgledao i Hajduk, a zanimljivosti je bilo još...

67 GOLOVA ZA VELIKANE

Ramljak nikada nije bio efikasniji. U 16 utakmica palo je čak 67 golova, više od četiri po susretu, a u svim dvobojima koji su se igrali 2X40 minuta pala su tri gola ili više. Lijepo 'zaokružena' brojka obzirom da će upravo sezona '67 ostati kao mitska vrijednost generacije legendarnog Mladena Ramljaka i njegovih suigrača. Najbolji strijelci su Thiago iz Porta, Pašalić iz Hajduka i Kolar iz Dinama sa po pet postignutih golova. Dinamo je u četiri dvoboja zabio 17 golova, Hajduk 13, a najmanje turski galatasaray - samo tri. Najboljim igračem proglašen je krilni napadač Robert Murić iz Dinama.

Generacija 1967. i njezini protagonisti u Zagrebu neće biti zaboravljeni


HRVATSKI RIVALI

Dinamo i Hajduk su odigrali četvrti međusobni finale u posljednjih šest izdanja Ramljaka i nikada završnica nije donijela manje drame. Zadnja tri finala završila su u raspucavanju penalima nakon uspavanki, sada je uslijedila golijada i konačnih 7:2 za Dinamo. Plavi su očito bolje radili na fizičkom planu, uspješnije su rotirali, a raspolažu i sa većom individualnom kvalitetom. Ipak, Hajduka ne treba gledati samo kroz prizmu završnice, već i kroz do tada učinjeno. Srušili su Porto koji je bolja momčad od njih, te Udinese i Zenit koji nisu puno lošiji. Imaju po jednog ili dvojicu zanimljivih igrača u svakoj liniji i vide se konture prvotimaca za nastavak Hajdukove bitke za preživljavanje.

Dinamo nema tih briga i maksimirska škola nastavlja brižno razvijati talente. Cvitanovićev sastav pojačan kadetima izgleda zrelo i stabilno, s raskošnim napadačkim asortimanom i ostaje im čekati da seniori izbore nastup u Ligi prvaka kako bi i oni europskim teškašima pokazali što znaju... 

NOVI HITREC ČEKA LIGU PRVAKA

Igralište Hitrec Kacian dobio je novo ruho. Tribina je uređena po suvremenim standardima, jedina je natkrivena (iznad nje nadvija se maksimirski istok) na čitavom kompleksu, a od četvrtka kreću i završne dorade kako bi se ispunili svi uvjeti da se upravo na tom terenu za nešto manje od 6.000 posjetitelja igra juniorska liga prvaka.

'Kada seniori odu na pripreme u Sloveniju ulazimo u rekonstrukciju travnjaka, a dolaze i reflektori za ovo igralište. ne, to nam nije uvjet za Ligu prvaka, ali trebamo rasvjetu kako bi u ljetnim terminima mogli održavati treninge u manje vrućim uvjetima što je važno za pripremu u tom razdoblju, Koliko će sve koštati? Mislim da ukupno nešto više od dva milijuna kuna,' kaže direktor stadiona Miljenko Sakoman.

PORTO OTVORIO SERIJU

Ramljak je i do sada imao dugačak niz renomiranih gostiju, ali Porto je prva momčad koja je došla s aurom seniorskog prvaka Europe. Pokazali su dobar nogomet, ali na kraju su završili četvrti i ostali bez medalja. Nevažno, vidi se o kakvoj je školi riječ i kakva kvaliteta dolazi iz njihovih redova. Probili su led po pitanju europskih prvaka, a Romeo Jozak za iduću je sezonu najavio već dogovoren dolazak milanskog Intera i Celtica. Uz njih, morao bi stići i LA Galaxy koji donosi širenje tržišta, a 'mama' ovog turnira Božidar Šikić želi i neki južnoamerički klub...

Sve je to relativno, jer nikada ne znate koje će vam sastave velikani poslati (Valenciju više ne treba zvati jer su dvije godine u nizu došli sa smiješnim sastavom i ruše renome turnira!), ali turnir s, primjerice, Portom, Interom, Celticom, po jednim sastavom iz Južne i Sjeverne Amerike, hrvatskim rivalima i još jednim dobrim dodatkom ulazi u sam vrh. Prema kriteriju organizacije on je već godinama u toj domeni, a od ove je bio i na TV ekranima što uskoro može postati i izvor prihoda turnira koji košta oko pola milijuna kuna. Ramljak raste 'kao gljiva'...

Ramljakov memorijal ove je godine probio i TV barijeru


BOYSI ZA PAMĆENJE

Turnir je ukupno gledalo sedam ili osam tisuća gledatelja, od čega pola finale (više nego ogled seniorske Lige prvaka protiv Porta). Tako je bilo i lani, ali stagnacija ima pozitivan predznak obzirom da je petak' propao' zbog reprezentacije. Svi dvoboji igrani su u jutarnjem terminu što radnim danom dovede puno manje gledatelja od večernjih. I zaustavlja se kumulativni rast, što utječe i na subotnju posjetu.

U subotu je Dinamo (oko 1.500 gledatelja) igrao najjači ogled turnira protiv odličnog danskog Aarhusa, a dvoboj je obilježila Dinamova navijačka skupina. Krenimo redom. Deset godina Ramljak je jako dobro funkcionirao bez velikog, gotovo ikakvog, osiguranja. Tako je bilo i prva dva dana ovoga izdanja, da bi u subotu situacija dobila obrnuti predznak. Pred ulazima je čekalo more policije i redara i preko noći su promijenjena pravila. Direktor stadiona Sakoman kune se da ne zna zašto, ali odjednom se više na juniorske maratone (tko prati Ramljak ostat će po tri i pol sata na tribini) nije mogla unijeti niti bočica vode, niti upaljač. Aktivirana je i lista zabranjenih (od kojih, ključno je, velika većina nema nikakvu vrstu zabrana odlaska na utakmice) navijača kojima je legitimacijom zabranjen ulaz i tako su BBB-i koji su najavili dolazak na Hitrec 'poljubili vrata'.

No, otišli su u smjeru Ravnica i pronašli rješenje u vidu evakuacijskog stepeništa na obližnjoj zgradi koje nudi idealan pogled na teren. Palili su baklje, ali nisu ubacivanjem ometali igru; navijali su svih 80 minuta, i izazvali fanatičnu reakciju kod igrača koji su odbrojavali baš do ove utakmice. Golove su mlade nade slavile pod stepenicama, zajedno su skandirali svom klubu nakon prolaska u finale, čak se i jedan crnoputi igrač Aarhusa pridružio slavlju... Situacija kakve na seniorima nema već godinama možda je naznaka nekih boljih vremena.

Igrači i BBB-i zajedno slave, scena koja se u Maksimiru prerijetko viđa