Copa Libertadoresa

Važna utakmica ipak se igra na čak 4 km nadmorske visine: Ovo je povijesni dan!

02.02.2024 u 10:51

Bionic
Reading

Južnoamerička nogometna federacija Conmebol odobrila je da se utakmica Copa Libertadoresa između bolivijske momčadi Always Ready i peruanskog Sporting Cristala igra 20. veljače na nogometnom stadionu u bolivijskom gradu El Alto na 4.083 metra nadmorske visine

Dužnosnici južnoameričke konfederacije pregledali su u ponedjeljak stadion Villa Ingenio, otvoren 2017. godine i s kapacitetom od 25.000 gledatelja, prije nego su dali zeleno svjetlo da ugosti ovu važnu utakmicu drugog kola Copa Libertadores, južnoameričkog ekvivalenta europske Lige prvaka.

'Ovo je povijesni dan za grad El Alto', rekao je predsjednik Always Readyja Andrés Costa na konferenciji za novinare na stadionu, najvišem u Boliviji ispred Potosija (3900 m).

Osnovan 1933., klub Always Ready vratio se u bolivijsku prvu ligu 2019. prvi put nakon 28 godina, a četvrti put u svojoj povijesti sudjeluje u Copa Libertadoresu.

Kontroverze oko mečeva na velikim visinama redovito se javljaju u Južnoj Americi. U njemu se suprotstavljaju andske zemlje, Ekvador, Bolivija, Peru i Kolumbija, ponosne na svoju surovu topografiju, protiv velikih južnoameričkih nogometnih nacija, Brazila i Argentine, koje smatraju da su u nepovoljnijem položaju zbog nedostatka kisika u usporedbi s domorocima.

FIFA je 2007. zabranila međunarodne utakmice iznad 2.500 metara nadmorske visine, kako bi se očuvalo zdravlje igrača. Predstavnici sportskih tijela andskih zemalja tada su uvjeravale da je puno opasnije igrati na velikim vrućinama na razini mora nego na nadmorskoj visini, posebno ukazujući na smrt igrača na terenu u Europi. FIFA je svoju odluku konačno poništila 2008.

Stadion El Alto, međutim, nije najviši u Južnoj Americi. Stadion koji se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini na čak 4.378 metara je stadion Daniel Alcides Carrion, koji se nalazi u Cerro de Pasco, u središnjem Peruu.